Guvernul a reglementat activitatea prestatorului casnic. Valoarea unui tichet este de 15 lei

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Guvernul a reglementat, în şedinţa de miercuri, activitatea prestatorului casnic, adică acea persoană care munceşte pentru alte persoane, în gospodăria acesteia, şi este remunerată pentru această muncă. Prestatorul casnic va primi tichete de activităţi casnice, valoarea unui tichet fiind de 15 lei, scrie News.ro.

„Prin proiectul de lege, Guvernul reglementează modul în care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic, anterior începerii activităţii”, a transmis Guvernul, într-un comunicat.

Sursa citată a precizat că măsurile sunt stipulate într-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, care stabileşte în plus că de aceste tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Prin utilizarea acestui sistem inovator de plată a activităţii desfăşurate în gospodării se acordă posibilitatea prestatorului casnic de a fi asigurat în sistemul de asigurări sociale, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale fiind de 50% din valoarea tichetului”, a mai transmis Executivul.

Potrivit instituţiei, plata contribuţiei de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, iar pentru a dobândi calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate prestatorul casnic are posibilitatea de a se asigura opţional, potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015.

Prin derogare de la prevederile art. 153 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prestatorul casnic nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

„Actul normativ mai stabileşte că şi angajatorii pot acorda angajaţilor lor, pe lângă salariul de bază stabilit, tichete de activităţi casnice sub formă de primă sau bonus, suportând valoarea nominală a acestora. Pentru aceste tichete de activităţi casnice, angajaţii care au calitatea de beneficiari casnici datorează impozit pe venit şi nu datorează contribuţii de asigurări sociale obligatorii”, a mai transmis Guvernul.

Pot fi prestatori casnici inclusiv şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţie de şomaj sau la venitul minim garantat. Totodată, ei vor beneficia în continuare de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM.

Potrivit Guvernului, proiectul de lege face parte din Componenta 13 –Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi are un buget de 4.538.000 euro (fără TVA).

Până la sfârşitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidenţele ANOFM vor fi înregistraţi 30.000 de beneficiari casnici şi 60.000 de prestatori casnici.

„Proiectul de act normativ aprobat de Guvern urmăreşte combaterea muncii nedeclarate în domeniul activităţilor casnice, creşterea ocupării în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus, scăderea numărului de şomeri, îmbunătăţirea ratei de participare a forţei de muncă feminine pe piaţa muncii şi sporirea nivelului de protecţie socială”, a mai transmis Executivul.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere parlamentară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: