Gigantul petrolier Shell a anunțat sâmbătă că a cumpărat petrol rusesc, și la un discount record, deoarece nu au fost disponibile alte surse în timp util astfel încât să nu fie afectată alimentarea pieței europene. Este prima companie care ia o astfel de decizie, după ce sute de companii occidentale au format o blocadă și au întrerupt afacerile cu Rusia după invadarea Ucrainei.
Shell a cumpărat vineri o încărcătură de țiței Urals de la Grupul Trafigura, cu o reducere record față de prețurile de referință, în semn că marii cumpărători vor continua probabil să cumpere produse energetice ale Rusiei, în ciuda războiului său din ce în ce mai mortal împotriva Ucrainei.
Compania susține că a luat această „decizie dificilă” pentru că, altfel, mărfurile din surse alternative nu ar fi ajuns la timp pentru a evita întreruperile aprovizionării pieței.
„Ieri am luat dificilă de a cumpăra un transport de petrol rusesc. Rafinăriile noastre produc benzină și motorină precum și alte produse pe care oamenii se bazează zi de zi. Spunem clar, fără o aprovizionare neîntreruptă a rafinăriilor, industria energetică nu poate asigura furnizarea continuă a produselor esențiale către europeni în săptămânile următoare. Mărfurile din surse alternative nu ar fi ajuns la timp pentru a evita întreruperile aprovizionării pieței”, arată compania.
Totodată, Shell susține că decizia sa a fost luată după discuții guvernamentale. Shell, care are sediul la Londra, nu a specificat însă cu ce guverne a vorbit.
„Vom continua să alegem alternative la petrolul rusesc oriunde este posibil, dar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, deoarece Rusia este importantă pentru aprovizionarea globală”, a declarat Shell sâmbătă. „Am purtat discuții intense cu guvernele și continuăm să le urmăm îndrumările cu privire la această problemă a securității aprovizionării”, a mai spus compania.
Aceasta a adăugat: „Nu am luat această decizie cu uşurinţă şi înţelegem forţa sentimentelor din jurul ei”.
Compania a transmis că va dona profitul obținut din cantitatea limitată de petrol rusesc pe care trebuie să o achiziţioneze unui fond dedicat Ucrainei.
Achiziția a stârnit totuși critici puternice. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a apelat pe Twitter pentru a întreba compania dacă „nu vă miroase petrolul rusesc a sânge ucrainean?”
Anterior, compania multinațională anglo-olandeză de petrol și gaze a anunțat va renunța la toate operațiunile sale din Rusia, inclusiv la o centrală majoră de gaz natural lichefiat.
Shell a transmis că va renunța la uzina emblematică Sakhalin 2 LNG, în care deține 27,5% din acțiuni și care este deținută și operată în proporție de 50% de gigantul rus Gazprom.
De asemenea, compania intenționează să își înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, unde a ajutat cu finanțare ca parte a unui consorțiu de companii. Germania a oprit săptămâna trecută proiectul.
Shell a spus că decizia de a renunța la asocierile în participațiune din Rusia va duce la deprecieri. Shell avea aproximativ 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste întreprinderi din Rusia la sfârșitul anului 2021, se arată în comunicat.
De asemenea, Shell va ieși din Salym Petroleum Development, un alt joint venture cu Gazprom.