România avea în 2021 un deficit al balanţei comerciale de 2,159 miliarde de euro, în comerțul cu Rusia

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

România are un deficit comercial mai mare decât cel al Germaniei pe relaţia cu Rusia, arată datele publicate luni de Eurostat și citate de Agerpres. Doar patru state membre UE au avut în 2021 un excedent al balanţei comerciale pe relaţia cu Rusia.

Conform acestor date, în 2021 România a importat din Rusia bunuri în valoare de 3,160 miliarde de euro şi a exportat bunuri în valoare de 1,001 miliarde de euro, rezultând un deficit al balanţei comerciale de 2,159 miliarde de euro. Comparativ, Germania, care în 2021 a fost cel mai mare importator şi exportator european de bunuri din şi spre Rusia, a avut un deficit al balanţei comerciale de 2,083 de miliarde de euro pe relaţia cu Rusia. Aceasta în condiţiile în care prima economie europeană a important din Rusia bunuri în valoare de 28,856 miliarde de euro şi a exportat bunuri în valoare de 26,777 miliarde de euro.

Deficitul comercial al României, pe relaţia cu Rusia, este mai mic totuşi comparativ cu cel al statelor vecine, fiind devansat de cel al Ungariei (2,420 miliarde de euro), Bulgariei (2,547 miliarde de euro), Slovaciei (2,868 miliarde euro), Greciei (4,091 miliarde euro) sau Poloniei (8,721 miliarde de euro).

Cele patru state membre UE care au avut un excedent al balanţei comerciale pe relaţia cu Rusia sunt, în ordine: Cehia (616 milioane de euro), Slovenia (436 milioane de euro), Suedia (244 milioane de euro) şi Luxemburg (139 milioane de euro).

La polul opus, ţările membre cu cel mai mare deficit al balanţei comerciale pe relaţia cu Rusia sunt: Ţările de Jos (18,717 miliarde de euro), Polonia (8,721 miliarde de euro) şi Italia (6,288 miliarde de euro).

Datele Eurostat arată că, la nivelul UE, energia a reprezentat 62% din importurile blocului comunitar din Rusia. În 2021, Rusia a fost al cincilea partener al UE pentru exportul de bunuri (4,1% din exporturile UE sau 89 miliarde de euro) şi al treilea mare partener pentru importurile de bunuri (7,5% din importurile UE sau 158 miliarde de euro). În ultimul deceniu însă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia cu Rusia a scăzut de la 89 miliarde de euro în 2011, până la 69 miliarde de euro în 2021. Atât exporturile cât şi importurile blocului comunitar spre şi dinspre Rusia au scăzut între 2011 şi 2021.

În ceea ce privește ponderea Rusiei în comerțul exterior al țărilor din Uniunea Europeană, datele valabile la nivelul anului 2019 arată că Malta, Letonia și Finlanda sunt țările care importă semnificativ, în vreme ce pentru exporturi, ponderea Rusiei e ridicată în Lituania, Letonia și Estonia. Datele au fost publicate într-un grafic de către echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor.

Ce semnificație poate avea conflictul actual din perspectiva comerțului exterior al țărilor UE? “Rusia are cea mai mare pondere în comerțul exterior în cazul țărilor baltice, respectiv Finlanda și Malta, iar cele mai slabe relații comerciale sunt cu Luxemburg, Austria și Irlanda. România se află aproximativ la mijlocul clasamentului UE“, sintetizează reprezentanții FSEGA. În cazul importului, procentul este de 3,5%, dar la indicatorul export procentul scade cam la jumătate, fiind de 1,6%.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: