Controverse legate de un contract major al companiei cu capital de stat Electrica. Contoarele importate din China sunt neplătite din cauza problemelor de conformitate / Soțul șefei Electrica lucrează la compania care a câștigat contractul

contoare Electrica SA Foto: Contoarele inteligente ale sucursalei Electrica SA

Un contract încheiat în 2020 de o sucursală a companiei cu capital de stat Electrica pentru cumpărarea de contoare inteligente a ajuns într-un impas. Contractul – cadru de aproape 40 de milioane de lei este blocat din cauza problemelor de conformitate ale contoarelor importate din China, iar plățile din contract nu au fost făcute, potrivit răspunsului Electrica SA.

În plus, atribuirea contractului a ridicat semne de întrebare legate de respectarea regulilor de integritate. Soțul directoarei generale a Electrica SA este director de servicii pentru clienți industriali în cadrul companiei care a câștigat contractul.

Contractul – cadru pentru contoare inteligente a fost câștigat în 2020 de compania clujeană Energobit, având prețul estimat între 39,9 milioane de lei și 51,8 milioane de lei, potrivit anunțului oficial din sistemul de achiziții publice (SICAP). În baza contractului – cadru sunt ulterior semnate contracte punctuale pentru livrarea contoarelor inteligente monofazate și trifazate.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

La licitația organizată în 2019 de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord (o sucursală a Electrica SA, între timp a fuzionat cu alte două sucursale) au participat și o companie americană și alta din România, dar, în urma contestațiilor și unei decizii judecătorești definitive, contractul – cadru a fost câștigat de grupul clujean Energobit în 2020. Toate contoarele inteligente, ce transmit automat informații despre consumul înregistrat la consumatorii finali de energie electrică, provin din China.

Prima problemă: contoare neconforme

La puțin timp după semnarea contractului a apărut prima problemă. Unele dintre contoarele furnizate în baza contractului, respectiv 794 contoare trifazate, au probleme de conformitate. Chiar angajații companiei cu capital de stat au sesizat însă că aceste contoare trifazate din China au o problemă de conformitate. Mai precis, potrivit răspunsului furnizat de Electrica SA la o întrebare adresată de Economedia.ro, în timp ce certificatul de tip UE furnizat de producătorul chinez al contoarelor precizează pentru partea de măsurare a energiei active clasa de exactitate C, declarația de conformitate prezentată în timpul licitației menționează clasa B. Clasa B a fost cerută explicit la licitație în documentația de achiziție și oferta tehnică, potrivit răspunsului Electrica.

Biroul Român de Metrologie Legală, sesizat de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, a confirmat problema de conformitate, arătând că ”punerea pe piață nu este în conformitate cu prevederile legale”.

Electrica SA susține în răspunsul oficial că ”din punct de vedere tehnic, conform precizarilor furnizorului raportat la raspunsul CESI – KEMA B.V., nu există niciun risc legat de masurarea eronata a energiei electrice de catre aceste contoare, intrucat clasa de exactitate certificata de catre organismul acreditat si precizata in Certificatul de tip UE este superioara celei precizate în Declaratia de conformitate si, mai mult decat atat, a procedat la emiterea Reviziei nr.1/05.02.2021 la certificatul de tip 1187-16, unde este mentionat explicit faptul ca pentru tipul de contoare respectiv, clasa de precizie pentru energia activa este B sau C”.

Pe scurt, Electrica SA susține că echipamentele furnizate sunt mai bune decât cele cerute prin caietul de sarcini. Pe de altă parte, Biroul Român de Metrologie Legală arată că echipamentele livrate sunt diferite de cele asumate prin participarea la licitația care cerea un anumit tip de echipamente.

Care este problema cu livrarea unor echipamente diferite de cele cerute prin caietul de sarcini, chiar dacă acestea sunt, teoretic, mai bune decât cele cerute? E vorba despre posibila distorsionare a licitației în sine: dacă și ceilalți participanți la procedură ar fi putut livra echipamente diferite decât cele cerute în caietul de sarcini, atunci rezultatul licitației putea fi diferit.

În acest moment, instalarea echipamentelor este blocată complet până la rezolvarea situației, potrivit Electrica SA.

De altfel, Electrica SA arată că ”procesul de punere în funcțiune pentru aceste contoare a fost suspendat până la clarificarea aspectelor legate de introducerea pe piață a acestui tip de contor și nu au fost realizate plăți”, adăugând că ”lucrările vor fi finalizate și receptionate doar după solutionarea completă de către producator/furnizor a aspectelor mentionate și confirmarea în scris din partea Biroul Român de Metrologie Legală”.

Ce se întâmplă dacă respectivele contoare nu vor fi acceptate de autorități? ”În cazul retragerii de pe piaţă a acestor dispozitive, ele vor fi înlocuite pe cheltuiala furnizorului cu echipamente care îndeplinesc cerințele de introducere pe piață”, arată Electrica SA în răspunsul pentru Economedia.

A doua problemă: soțul șefei Electrica lucrează la firma care a câștigat licitația

Directorul general al Electrica SA, compania – mamă a Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, este Corina Popescu. La momentul declanșării licitației și încheierii contractului, ea era și membru al Consiliului de Administrație al de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, potrivit declarației sale de avere.

Tot în declarația de avere apare informația că soțul Corinei Popescu este angajat al Energobit SA, compania care a câștigat contractul pentru contoarele electrice. Potrivit informațiilor furnizate de Electrica, el este director de servicii pentru clienți industriali.

Potrivit reglementărilor interne din cadrul Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, politica de delegare a atribuțiilor prevede că orice contract cu o valoare mai mare de 3 milioane de euro trebuie aprobat de Consiliul de Administrație, din care Corina Popescu făce parte la acel moment, potrivit declarației de avere.

Întrebată de Economedia.ro dacă atribuirea contractului de contoare electrice ridică probleme de integritate, Electrica SA arată că ”în urma analizei acordului cadru nr. 1111/29.09.2020 și a contractului subsecvent nr. 1123/30.09.2020 dintre SDEE Transilvania Nord și SC Energobit SA, contract atribuit în baza Legii 99/2016, s-a constatat că numele dnei Corina Popescu nu se regăsește între semnatarii acestor documente”. În plus, Electrica SA arată că societatea Energobit, care a câștigat contractul – cadru, ”nu este reprezentată legal” de soțul Corinei Popescu.

Context. Compania Electrica SA este cel mai mare jucător de pe piața distribuției și furnizării de energie electrică din România. Statul român deține 48,7% din acțiuni, prin Ministerul Energiei. BERD deține 5% din acțiuni, restul acțiunilor fiind deținute de investitori privați. Compania este cotată pe bursele de la București și din Londra.

Răspunsul integral al Electrica SA legat de problema contoarelor:

Incepand cu finalul anului 2020 au fost livrate pentru instalare in zona Transilvania Nord contoare fabricate in China, majoritatea monofazate, dar si un numar de 794 contoare trifazate, lucrarile fiind in curs.
In etapa de receptie calitativa, personalul specializat al DEER a procedat la verificarea tuturor documentelor care insotesc produsele livrate de furnizorul de contoare. Cu aceasta ocazie s-a constatat pentru contoarele trifazate mentionate o neconcordanta intre documentele prezentate, respectiv:
– Certificatul de tip UE precizeaza pentru partea de masurare energie activa clasa de exactitate C (cf. EN 50470-1/3);
– Declaratia de conformitate mentioneaza clasa de exactitate B, aceeasi clasa fiind inscriptionata si pe contoare, dupa cum prevedea documentatia de achizitie si oferta tehnica.

DEER a solicitat furnizorului de produse clarificari cu privire la aceasta dezaliniere iar acesta a raspuns in baza scrisorii Laboratului atestat pentru certificare (KEMA B.V. Netherlands), prin care se mentioneaza faptul ca acele contoare certificate in conformitate cu cerintele clasei C sunt superioare clasei B si, prin urmare, se indeplinesc, implicit, si cerintele clasei B.

Ulterior, DEER a transmis din motive de prudenta si catre Biroul Român de Metrologie Legala – Directia Regionala de Metrologie Legala Cluj-Napoca aceasta corespondenta cu privire la documentele de livrare, solicitand un punct de vedere fata de clarificarile transmise de catre furnizor, respectiv precizarile KEMA B.V.

BRML-DRML Cluj-Napoca a transmis catre DEER punctul de vedere solicitat, respectiv faptul ca aceasta dezaliniere intre cele doua documente (Certificatul de tip UE respectiv Declaratia de conformitate) cu privire la clasa de exactitate se interpreteaza ca punerea pe piata nu este in conformitate cu prevederile legale.

Ca si reactie la raspunsul BRML-DRML Cluj-Napoca, DEER s-a adresat din nou furnizorului solicitand solutii pentru remediere. In consecinta, pentru clarificarea completa a situatiei, furnizorul a adresat producatorului solicitarea de a obtine de la organismul notificat CESI – KEMA B.V. revizuirea/completarea expresa a certificatului UE de tip, cu clasa de precizie B. Acest lucru s-a concretizat prin emiterea Reviziei nr.1/05.02.2021 la certificatul de tip 1187-16, unde este mentionat explicit faptul ca pentru tipul de contoare respectiv clasa de precizie pentru energia activa este B sau C.
In plus, furnizorul s-a adresat si BRML – Serviciului de Inspectii si Supraveghere a Pietei, pentru a explica situatia si a clarifica aceasta speta pe care o considera interpretata gresit de catre DRML Cluj-Napoca.

Din punct de vedere tehnic, conform precizarilor furnizorului raportat la raspunsul CESI – KEMA B.V., nu exista niciun risc legat de masurarea eronata a energiei electrice de catre aceste contoare, intrucat clasa de exactitate certificata de catre organismul acreditat si precizata in Certificatul de tip UE este superioara celei precizate în Declaratia de conformitate si, mai mult decat atat, a procedat la emiterea Reviziei nr.1/05.02.2021 la certificatul de tip 1187-16, unde este mentionat explicit faptul ca pentru tipul de contoare respectiv, clasa de precizie pentru energia activa este B sau C.

Totusi, avand in vedere raspunsul DRML Cluj-Napoca, pentru situatia particulara a acestor contoare trifazate, lucrarile vor fi finalizate si receptionate doar dupa solutionarea completa de catre producator/furnizor a aspectelor mentionate si confirmarea in scris din partea BRML – Serviciul de Inspectii si Supraveghere a Pietei.

In cazul introducerii pe piata a unor noi tipuri de contoare, procesul de instalare si punere in functiune a echipamentelor in instalatiile Operatorului de Distributie se finalizeaza doar atunci când toate etapele de validare (tehnica, de reglementare, juridica) sunt parcurse cu succes.

Procesul de punere în funcțiune pentru aceste contoare a fost suspendat până la clarificarea aspectelor legate de introducerea pe piață a acestui tip de contor si nu au fost realizate plati.
DEER a solicitat furnizorului punerea la dispozitie a tuturor documentelor de conformitate necesare, inclusiv raspunsul din partea BRML – Serviciul de Inspectii si Supraveghere a Pietei privind certificarea conformitatii legale.

În cazul retragerii de pe piaţă a acestor dispozitive, ele vor fi înlocuite pe cheltuiala furnizorului cu echipamente care îndeplinesc cerințele de introducere pe piață.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.