Autostrada Ploiești-Buzău : Ministerul Transporturilor face exproprieri pentru relocarea utilităților de pe traseu și asigurarea gropilor de împrumut de unde se extrag agregate

Autostrada A7 macheta Machetă pentru Autostrada A7 Sursa foto: Consitrans

Ministerul Transporturilor demarează exproprierile necesare relocării utilităților și asigurării gropilor de împrumut de pe traseul Autostrăzii Ploiești-Buzău, prima secțiune din Autostrada Moldovei A7 spre Pașcani. Autostrada Ploiești-Pașcani este cel mai mare proiect de autostradă din Europa finanțat prin PNRR și are termen -limită de execuție : august 2026. Secțiunea Ploiești-Buzău (63 km.) are constructori desemnați pentru toate cele trei loturi, câștigătorii licitației fiind asocieri conduse de firme din România.

Exproprierile pentru relocarea utilităților și asigurarea gropilor de împrumut de unde se extrag agregatele necesare (pământ, pietriș, nisip) se fac pentru județele Prahova și Buzău și includ în total 136 de imobile, cu o suprafață totală de peste 1,5 milioane mp.

,,Pentru prezentul proiect de hotărâre a Guvernului este necesară aprobarea sumei de 5.906,2 mii lei aferentă justelor despăgubiri a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, pentru un număr de 130 imobile, în suprafață totală de 871.572 mp, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezentul proiect de act normativ.

Suma de 5.906,2 mii lei aferentă imobilelor prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul proiect de hotărâre a Guvernului, rezultă din raportul de evaluare întocmit în luna ianuarie 2022 de către expertii autorizati ANEVAR, doamna Grădinaru Nicoleta, expert autorizat ANEVAR, nr. legitimatie 12964 valabilă pe anul 2022 si Grădinaru Nicolae expert autorizat ANEVAR, nr. legitimatie 12963, valabilă pe anul 2022, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia. În județul Prahova vor fi doar 6 imobile din localitățile Dumbrava, Drăgănești, Tomșani, Colgeac și Baba Ana (738 mii mp) în timp ce pentru județul Buzău, sunt 130 de imobile (aprox. 900 mii mp)  din localitățile :  Săhăteni, Stâlpu, Buzău și Țintești.

,,Prin prezentul proiect de act normativ se propune:
1) aprobarea amplasamentului suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes național “Autostrada Ploiești – Buzău“ – județul Buzău, aflat pe raza localităților Săhăteni, Stâlpu, Buzău, Țintești, din județul Buzău,
2) aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar necesar pentru asigurarea gropilor de împrumut și pentru relocarea utilităților, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național “Autostrada Ploiești – Buzău“, aflate pe raza localităților Săhăteni, Stâlpu, Buzău, Țintești, din județul Buzău, a listei imobilelor supuse exproprierii, compusă în baza evidenţelor unităţilor administrativ – teritoriale a localităţilor şi confirmată de către acestea cu ştampilă şi semnătură, precum şi sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 5.906,2 mii lei pentru un număr de 130 imobile, în suprafaţă totală de 871.572 mp, ”

Tronsonul Ploieşti – Buzău, în cifre:

Lungime – 63 km;

– 6 noduri rutiere;

– 160 de ha de perdele forestiere;

– 42 de poduri + pasaje;

– 4 spații de servicii moderne, dotate și cu stații de încărcare electrice.

Primul tronson din Autostrada A7, care leagă Moldova de București, a fost lansat la licitație pe 1 iunie 2021. Contractul presupune execuția lucrărilor pentru Autostrada Ploiești – Buzău, în lungime de 63,25 km și are o valoare maximă de 5 miliarde lei, cu termen de execuție 20 de luni.

Toate cele trei asocieri care au câștigat contractele de execuție sunt conduse de firme din România:

  • Lotul 1, Ploiești (Dumbrava) – Mizil, revine celor de la Bog’Art-Tancrad-Cosedil (România – Italia)
  • Lotul 2, Mizil – Pietroasele, celor de la Coni-Trace (România – Bulgaria)
  • Lotul 3, Pietroasele – Buzău, revine Drum Asfalt – Ilgaz – OPR – Obras – Trameco

Machetă pentru Autostrada A7 Sursa foto: Consitrans

Comentarii

  1. Nici nu a inceput si sunt necesari bani pentru exproprieri.
    Si suprafata mare si valoare mare!
    Trece pe terenul cui trebuie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *