Ministerul Antreprenoriatului anunță sprijin pentru companiile care exportă în Rusia, Ucraina și Belarus. Inclusiv pentru găsirea de noi parteneri comerciali

Contracte Foto: Pixabay
Birourile de Promovare Comercial Economică (BPCE) vor sta la dispoziția companiilor a căror activitate este afectată de războiul Rusiei în Ucraina, în vederea identificării de noi parteneri de export sau furnizori de materii prime de pe piețe alternative. Anunțul a fost făcut de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Companiile româneşti care derulează operațiuni de export pe pieţele Federației Ruse, Ucrainei şi Belarus, precum şi producătorii români care se aprovizionează cu materii prime ori subansamble din aceste țări pot apela la asistența oferită de reprezentanții din străinătate ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, precizează instituția.
Birourile de Promovare Comercial Economică (BPCE) vor sta la dispoziția operatorilor economici a căror activitate este afectată în aceste momente, în vederea identificării de noi parteneri de export sau furnizori de materii prime de pe piețe alternative.
 
Firmele se pot adresa, în acest sens, Departamentului de Comerţ Exterior (dere@dce.gov.ro) sau direct reprezentanţilor economici externi (datele de contact: https://bit.ly/3qfW4hN).
Câte companii românești au relații comerciale cu Rusia și Ucraina?

Pe baza Catalogului Exportatorilor & Importatorilor din România realizat de Camera de Comerț și Industrie a României din 2020 și a datelor de la Ministerul Finanțelor, respectiv de la Institutul Național de Statistică, analiștii KeysFin au identificat 594 de companii românești (114 mari, 215 medii, 166 mici și 99 de microîntreprinderi) ce au exportat în Ucraina în principal mașini și echipamente pentru transport (45% din total exporturi ale României în Ucraina), mărfuri clasificate în principal după materia primă (piele, cauciuc, articole din lemn, hârtie, fier sau oțel, 22% din total), și produse chimice (15% din total), iar 1347 (102 mari, 277 medii, 391 mici și 577 de microîntreprinderi) au importat din Ucraina mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă (32% din total importuri din Ucraina în 2020), mașini și echipamente pentru transport (20% din total) și materiale crude, necomestibile exclusiv combustibil (17% din total importuri din Ucraina în 2020).

În raport cu Rusia,  valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) a scăzut cu 36% față de 2019 și a fost cu 37% sub nivelul din 2011, ajungând la peste 2,6 miliarde de euro respectiv 1,8% din total în 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Analiza KeysFin mai arată că 409 companii (90 mari, 173 medii, 88 mici și 58 de microîntreprinderi) au exportat în Rusia în principal mașini și echipamente pentru transport (62% din total exporturi în Rusia), mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă și produse chimice, fiecare cu câte 12% din total în 2020.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

823 de companii (100 mari, 172 medii, 218 mici și 333 microîntreprinderi) au importat din Rusia în principal combustibili (72% din total importuri din Rusia), mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă cu 12% din total și materiale crude, necomestibile exclusiv combustibil cu 6% din total.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: