Toate conturile bancare într-un singur loc. Primul serviciu de interogare conturi dezvoltat în România, lansat de un startup românesc fintech

cumparaturi online card foto pexels-karolina-grabowska

Startup-ul românesc Smart Fintech a lansat primul serviciu de interogare de conturi dezvoltat în România și autorizat de Banca Națională a României, anunță compania într-un comunicat.

Soluția se adresează atât persoanelor fizice și juridice, care vor putea să-și acceseze toate conturile bancare într-un singur loc, cât și tuturor companiilor care operează date financiar-bancare ale clienților, precum platformele de facturare, de management al finantelor personale, IFN-urile sau furnizorii de servicii ERP, fiind gândită să fie implementată direct în platformele acestora.

„Smart Accounts este un produs headless (prin care serviciile bancare sunt integrate direct în platformele fintech, livrând conținut și experiență potrivite fiecărui canal și utilizator) care, prin intermediul API-urilor, aduce automatizarea integrală a tranzacțiilor și plăților potențialilor clienți, direct de la cont la cont. În prezent aceștia manevrează datele manual sau doar cu mici automatizări prin API-uri. Este o soluție de digitalizare și automatizare reală, accesibilă în 3 click-uri, într-o formă foarte simplă, într-un proces dinamic, cu date financiare live”, declară Mihaela Georgescu, Co-Fondator Smart Fintech.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Din considerente de securitate, controlul asupra accesului la date rămâne la utilizatorul final, care permite acordarea consimțământului către platformele folosite pentru o perioadă de 90 de zile, cu posibilitatea ulterioară de prelungire”, completează Mihaela Georgescu.

Prin integrarea soluției de interogare de conturi în platformele proprii, businessurile care devin parteneri  Smart Fintech au acces la date despre profilarea clienților proprii, lucru care le permite să ia decizii strategice bine informate în ceea ce privește ofertarea ulterioară de produse și servicii. Mai mult, partenerii integrați Smart Fintech nu mai sunt nevoiți să treacă prin procesul de autorizare, furnizorul terț de servicii autorizat acționând ca intermediar între bancă și aceștia.

„Partenerii noștri pot analiza comportamentul de cheltuire și calcula scorul de performanță al fiecărui profil de client, pentru ca ulterior să îi poată adresa oferte de produse și servicii optime, bazate pe contextul și profilul financiar al acestuia”, mai explică Ana-Maria Georgescu, Co-Fondator, Sales & Marketing Manager Smart Fintech.

De cealaltă parte, utilizatorul final, fie că este persoană fizică sau juridică, beneficiază de implementarea soluției Smart Accounts în platformele pe care le utilizează prin accesul la detaliile legate de conturi, tranzacții și istoricul lor, și solduri. Toate aceste informații facilitează realizarea unor previziuni financiare, precum și sesizarea oportunităților de economisire și de investire.

„Soluția a fost gândită pentru a crea utilizatorului o experiență excelentă, într-un singur loc, pe baza accesului facil la informații financiare instantanee și oportunități de a inova și a crește”, adaugă Ana Georgescu.

Dacă în Europa sunt 500 de furnizori terți autorizați, în România Smart Fintech este singura companie care a obținut autorizarea BNR și a pus deja pe piață într-un an de zile două produse de open banking de asemenea, autorizate de BNR – serviciul de inițiere de plăți – Smart Pay, iar acum serviciul de interogare de conturi – Smart Accounts.

De asemenea, până în luna iunie 2022, atât Smart Pay, cât și Smart Accounts vor reuni cele mai importante 12 bănci din România, și Revolut, acoperind atât conturile de persoane fizice, cât și juridice.

Extinderea continuă și rapidă a listei de bănci este posibilă datorită SmartPG, hub-ul care furnizează integrarea normalizată a API-urilor bancare, în conformitate cu normele impuse de Autoritatea Bancară Europeană prin Directiva PSD2. SmartPG a fost dezvoltat de IT Smart Systems pe baza tehnologiei IBM Cloud API Connect și în prezent acoperă aproximativ 100 de bănci din România, Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Smart Fintech este un start-up din România creat ca laborator de inovare în 2019, menit să ofere soluții inovatoare de open banking, aflate la convergența dintre cele două lumi: financiară și tehnologică. Este un start-up auto-susținut, cofondat de Mihaela Georgescu, Ana Maria Georgescu, Alexandru Cociu și Andrei Dumitru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: