Transportatorii rutieri afiliați UNRR solicită Guvernului să subvenționeze prețurile la carburanți prin reducerea accizelor și a TVA, suspendarea ratelor bancare și a impozitelor locale pentru o perioadă de 3 luni, acestea fiind câteva dintre măsurile propuse pentru ,,supraviețuirea” industriei afectată major de creșterea prețurilor la pompă și a inflației, potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri. Anunțul vine chiar în ziua în care prețul litrului de motorină a depășit, din nou, 8 lei. Sunt costuri suplimentare de transport cuprinse între 6000 și 7500 de lei/ lună pentru un camion care rulează în România și 2500 Euro/lunar pentru un TIR care face curse în Uniunea Europeană la care se adaugă și Pachetul Mobilitate ceea ce duce la o majorare imediată a costurilor de operare cu 20 %. În acest context, transportatorii solicită subvenționarea cu 1,5 lei a prețului/litru carburant, reducerea TVA de la 19 la 5 % la benzină și motorină și reducerea Accizei de la 330 Euro/1000 litri si de la 359 Euro/1000 litri la 21 Euro/1000 litri la motorină și benzină. (n.r Președintele PNL, Florin Câțu anunța marți că reducerea accizei la carburanți nu mai este luată în calcul)
,,Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR semnalează că operatorii de transport rutier comercial se află la limita supraviețuirii din cauza creșterii inflației și a prețului la carburanți, pe fondul conflictului din Ucraina. Unele firme de transport rutier sunt deja în pragul falimentului, iar dacă transportul rutier nu funcționează corespunzător, lanțurile de aprovizionare deja perturbate de conjunctura actuală, vor fi afectate și mai mult până la blocaj. Cei mai mari perdanți vor fi clienții transportatorilor, cetățenii obișnuiți și întreprinderile care vor avea de suferit dacă costurile transportului rutier comercial vor scăpa de sub control.
În acest context, Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã Guvernului și Parlamentului României urmãtoarele mãsuri pentru a combate efectele crizei actuale:
1. Reducerea prețurilor la carburanți (prin subvenționare, reducere taxare accize și TVA), indexarea costului carburantului in timp real si reducerea termenelor de plata la 15 zile
2. Suspendarea plãților ratelor la leasing, creditelor bancare, taxelor și impozitelor locale pe o perioadã 3 luni pentru asigurarea fluxului de numerar, precum si introducerea unor ajutoare de minimis pentru transporturile comerciale” a transmis UNTRR.
O altă federație a transportatorilor rutieri, COTAR, solicita Guvernului să plafoneze prețurile și la asigurările RCA.