Criza facturilor la electricitate, subiect de dispută la Bruxelles. Decizii: Țările membre UE pot face achiziții de gaze la comun, dar nu s-a ajuns la o soluție finală privind prețul energiei

uniunea europeana, consiliul european, parlamentul european, comisia europeana, UE Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Liderii UE au încheiat vineri seară, după aproape zece ore de dezbateri aprinse, o ședință a Consiliului European la care principalul motiv de neînțelegeri a fost criza facturilor la electricitate. Șefii de stat din UE au decis că țările membre pot face achiziții de gaze la comun prin intermediul Comisiei Europene, ca în cazul vaccinului anti-Covid, dar nu au ajuns la o soluție finală privind prețul energiei electrice, scrie G4Media.

Principala dispută în Consiliul European a fost între Spania și Portugalia, sprijinite de Belgia și Polonia – toate în favoarea unei intervenții agresive a UE în piața de energie, prin plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică. Un alt grup, condus de Germania și Olanda, a respins propunerea pe motiv că ar altera radical piața internă și ar produce distorsiuni majore pe termen lung, potrivit Politico.

În cele din urmă, liderii UE au ajuns la un compromis mijlocit de Belgia și Italia, prin care cer Comisiei Europene și statelor membre să discute cu companiile din sectorul energetic și să propună măsuri temporare, care să nu aibă efecte pe termen lung.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Principalele decizii luate la Consiliul European:

– Pentru prima oară în istorie, țările membre vor putea să își unească forțele și să achiziționeze în comun gaze naturale, prin intermediul Comisiei Europene. Acest nou mecanism ar urma să aducă o forță de negociere mai mare pentru obținerea de prețuri scăzute și condiții favorabile de livrare. Scopul: scăderea dependenței de gazele naturale din Rusia

De acest instrument vor putea beneficia și Moldova, Ucraina și Georgia, precum și țările din Balcani.

– Înmagazinarea rapidă de gaze naturale. Statele membre, la propunerea Comisiei, vor trebui să se asigure până la 1 octombrie că minimum 80% din capacitățile de înmagazinare de gaze sunt umplute. Decizia mai trebuie validată de Consiliul UE

– Realizarea fără întârziere interconectărilor de gaze naturale și electricitate. Este un subiect esențial pentru România, dat fiind că diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale depinde de terminarea de către Bulgaria a unui proiect de interconectare cu Grecia, întârziat șase ani.

– Discuții cu industria pentru prețurile la electricitate. Consiliul European a cerut Comisiei Europene să prezinte, până la finalul lunii mai 2022, un plan ce va lua în considerare specificul național și mixul energetic al fiecărui stat membru.

Liderii UE au cerut instituțiilor europene să discute cu companiile din sectorul energetic opțiunile pe termen scurt prezentate de Comisie (sprijin direct pentru consumatori prin vouchere, reduceri de taxe, ajutoare de stat, plafonarea prețurilor, măsuri de reglementare, cum ar fi contractele pentru diferențe).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: