ANAF a anunțat joi că a blocat mai multe scrisori de credit emise de Eximbank în beneficiul unor societăți deținute de oligarhii ruși Alișer Usmanov și Viktor Rașnikov, aflați pe lista de sancțiuni a UE, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Mai precis, ANAF a blocat un acreditiv pentru suma de 1,6 milioane de dolari emis de Eximbank în beneficiul societății Metaloinvest Trading AG, controlată în mod indirect de Alișer Usmanov.
Totodată, ANAF a blocat două acreditive în valoare cumulată de 3,13 milioane de dolari emise de Eximbank în beneficiul entității MMK Metalurji Sanayi Ticaret VE Liman Isletmeciligi AS, controlată în mod direct de Viktor Rașnikov.
Alișer Usmanov este un om de afaceri rus de origine uzbecă. A fost cel mai bogat om din Rusia și este în prezent, potrivit clasamentului alcătuit de revista Forbes, al treilea din Rusia și al 71-lea din lume cu o avere estimată la 13,4 miliarde de dolari. El deține participațiuni în gigantul minereurilor de fier și oțelului Metalloinvest, la Xiaomi, precum și în firme telecom sau mass media. A fost unul dintre primii investitori la Facebook și deține vaste active imobiliare în Occident. E
Viktor Rașnikov este un om de afaceri miliardar rus. Oligarh, el și-a făcut averea (estimată la 9,1 miliarde de dolari în februarie 2019) în industria siderurgică, fiind proprietarul majoritar al Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), unul dintre cei mai importanți producători de oțel din lume. El deține Ocean Victory, la momentul construcției ei, al 10-lea cel mai mare iaht din lume.
Anterior, Fiscul a mai luat măsuri împotriva companiilor ruse sau controlate de oligarhi ruși care au legături cu România.
Săptămâna trecută, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat joi conturile producătorului de țevi de oțel TMK Artrom, însă a lăsat societatea să plătească salariile angajaților. Conturile companiei a fost blocate anterior de către băncile europene după ce oligarhul rus Dimitri Pumpianski, care controla grupul TMK, a fost inclus pe lista de sancțiuni occidentale. Drept urmare, câteva mii de angajații nu și-au putut primi salariile.
La jumătatea lunii martie, Fiscul a blocat conturile reprezentanței din România ale transportatorului deținut de guvernul Rusiei, Aeroflot, ca urmare a sancțiunilor impuse de către Occident patronilor ruși ai companiei.