Asociațiile producătorilor de bere și băuturi răcoritoare au înființat compania Returul SGR. Societatea va avea inițial un capital social de 5 milioane lei

reciclare plastic

Asociaţia Producătorilor de Bere pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu au înfiinţat compania Returul Sistem Garanţie Returnare SA şi au depus dosarul la Ministerul Mediului prin care solicită licenţa de operare a sistemului de garanţie returnare în România, a anunţat, miercuri, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Această societate va avea pentru început un capital social de 5 milioane de lei, care va fi suplimentat după ce statul va intra în acţionariat.

„Este vorba de Returul Sistem Garanţie Returnare SA, Returul SGR, care a fost înfiinţată având ca acţionari Asociaţia Producătorilor de Bere pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu. Practic, sunt cele trei sectoare care şi-au creat o formă asociativă distinctă dedicată pentru a deveni acţionari în această companie şi împreună am înfiinţat compania respectivă, în numele căreia am depus la Ministerul Mediului dosarul pentru solicitarea licenţei de operare a sistemului de garanţie returnare în România. În măsura în care această societate va fi licenţiată de statul român, pentru că mai există cel puţin două etape – o dată preluarea statului în acţionariatul companiei (conform obligaţiei legale, statul va avea 20% din acţiuni) şi apoi aprobarea sau emiterea licenţei de operare de către Guvern printr-o Hotărâre de Guvern. Odată ce aceste două etape sunt încheiate, dacă ele sunt încheiate favorabil şi Returul va primi licenţa de operare a sistemului de garanţie, Returul va fi operatorul economic care va avea sarcina de a construi infrastructura de funcţionare a sistemului de garanţie”, a spus Julia Leferman.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Compania are un capital social de 5 milioane de lei subscris deja de asociaţiile prezente.

„Statul român, ca să devină acţionar, va veni şi va face o majorare de capital, înţelegem în urma discuţiilor avute. Altminteri, investiţia de capital este în responsabilitatea producătorilor membri în acţionariat şi vor fi credite bancare pe care le vom angaja şi, dacă va fi necesar, producătorii din spatele celor două asociaţii de producători vor co-garanta acele două credite”, a adăugat ea.

Julia Leferman a completat că este vorba de 200 de milioane de euro investiţie iniţială în infrastructura sistemului.

Modelul de sistem de garanţie returnare funcţionează pe trei surse de venit, iar acestea se vor regăsi şi în România şi au fost consemnate de legislaţia adoptată la finalul anului trecut. „Pe de o parte, vom vorbi în primii 1-2 ani de garanţia nerevendicată de populaţie, practic persoanele care nu-şi returnează ambalajele goale, care renunţă în mod voluntar la a-şi recupera garanţia plătită, şi aceasta se face venit la activitatea companiei şi este folosit pentru o mai bună colectare în anii următori. Sigur că, pe măsură ce creşte gradul de colectare şi avem obiectivul să ajungem la 90% în trei ani, atunci aceasta va scădea, ponderea acestei surse de venit va fi pe un trend descendent. Alături de garanţia nerevendicată, altă sursă de venit o reprezintă valoarea materialului vândut la reciclare, pentru că având proprietatea materialului colectat acesta va fi vândut la reciclator şi ne aşteptăm să fie un material de calitate bună pentru că este colectat într-un sistem necontaminat. A treia sursă de venituri o reprezintă tarifele plătite de industrie, iar tarifele din industrie sunt calculate diferenţiat pe tipuri de ambalaj. Nu există o trecere dintr-o categorie de ambalaj în alta”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: