40 din primele cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asigurătorii membri UNSAR în baza asigurărilor de locuinţe, respectiv 80% dintre acestea, au fost legate de incendii, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform datelor transmise de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), valoarea totală a despăgubirilor achitate în aceste cazuri se ridică la 9,5 milioane lei, în creştere cu 3,7% faţă de 2020. Astfel, valoarea medie a unei daune produse de acest risc a fost de aproximativ 237.000 lei (48.300 euro). În 2021, asigurătorii membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 10,4 milioane lei în baza asigurărilor de locuinţe pentru cele mai mari 50 dosare de daună.

Incendiul rămâne pericolul cel mai des menţionat de români atunci când se referă la riscurile care pot afecta locuinţele, potrivit celui mai nou sondaj de opinie realizat de UNSAR.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

În medie, în România se produc 19 incendii/zi care afectează locuinţele. Potrivit raportului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, numărul incendiilor la locuinţe a crescut anul trecut cu aproape 3% faţă de 2020, de la 6.775 la 6.976. Această creştere a fost mai accentuată în mediul urban (+14% faţă de 2020), principalele cauze fiind echipamente sau aparate electrice defecte sau improvizate, focul deschis în spaţii închise, instalaţii, mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate pe timpul funcţionării, se mai menţionează în comunicat.

În România, riscul de incendiu este acoperit prin intermediul asigurărilor facultative de locuinţe, alături de riscuri precum explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul. Totodată, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale de asigurare, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, faţă de vecini).

Asigurările facultative de locuinţe se pot încheia pentru locuinţele care sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie (PAD). Aceasta acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În schimb, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală printr-o asigurare facultativă.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări.