Setul de măsuri luat de guvern în domeniul Agriculturii va domoli din creșterea prețurilor, iar scăderi se vor vedea chiar în perioada următoare, pe măsură ce produsele locare – în special legume de sezon – intră pe piață, susține Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o declarație după ședința de guvern de azi. În ceea ce privește cerealele, necesarul de consum intern e asigurat din țară.
Lumea se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza crizei alimentare apărute în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat recent preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass,citat de BBC. El arată că ar putea exista o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente, care i-ar afecta cel mai mult pe cei foarte săraci.
“La anumite produse, creșterea de prețuri s-a întâmplat mai repede”, spune Chesnoiu. Cauzele principale țin de creșterile prețurilor la energie și gaze, care au angrenat acest bulgăre de zăpadă care a atins și agricultura și producția alimentară”, spune ministrul. Acesta susține că statul a luat deja o serie de măsuri care va domoli din creșterea prețurilor: sprijin fermierilor pentru menținerea producției constante, lansarea pachetului Sprijin pentru România, scheme de ajutor de stat, ordonanța pentru plafonarea prețurilor la energie și gaz. “Acest set de măsuri va domoli din creșterea prețurilor. Principala noastră prioritate e asigurarea nivelului de producție constant. În acest fel, presiunea pe asigurare a necesarului de produse agroalimentare e mai scăzută și nu mai antrenează creșturi de prețuri”, spune Chesnoiu.
O temperare a prețurilor la roșii se va vedea chiar în perioada următoare, spune ministrul. “Au început să producă fermierii români înscriși în programul Tomata. Sunt peste 17000 de fermieri în program, când aceste produse apar pe piață, prețurile vor începe să scadă. Începe sezonul legumelor românești, ce vor începe să se producă și în grădină, prețurile vor începe să scadă”, dă asigurări ministrul.
Acesta susține că România nu se află într-un pericol nici în ceea ce privește stocul de cereale.
“În România, stăm bine la stocurile interne până la noua recoltă, dacă ne referim la cereale, iar sistemele de aprovizionare din UE funcționează. Am avut analize permanente, le vom realiza în continuare, urmărim în ce stadiu suntem cu culturile de toamnă și pot să spun că stăm bine. Am început campania de însămânțare de primăvară, lucrurile se derulează bine, au venit ploile din aprlie, care au dat vigoare aparte câmpului. Mai e până la noua recoltă, dar nu suntem în zona de risc din punct de vedere alimentar”, spune Chesnoiu.
“Prețurile la cerele au fost afectate de faptul că Rusia și Ucraina sunt mari producători. Prețurile se reglează pe bursele internaționale. Sprafața agriolă a României destinată culturilor de primăvară e pregătită, a început însămânțarea, sper să ne ajute și vremea să avem un nivel de producție bun. Dacă producția rămane la nivel bun, necesarul de consum intern e asigurat din țară”, a mai spus Chesnoiu.