Retailerul online de mobilă Vivre Deco a raportat o pierdere de 84,78 milioane lei, anul trecut, în contextul în care în anul pandemiei, 2020, raportase un profit de 7 milioane lei, în creștere de la aproape 3 milioane lei în 2019. Auditorul financiar, compania de consultanță EY, subliniază în acest sens „existența unor incertitudini semnificative care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea Grupului de a-și continua activitatea în viitorul apropiat”.
Vivre a raportat un EBITDA (profitul înainte de plata dobânzii, impozitelor, deprecierii și amortizării) negativ, de -72,7 milioane lei, față de EBITDA pozitiv de 15,5 milioane lei în 2020. În 2020, creșterea profitabilității a avut loc ca urmare a economiilor de scară în principal datorită volumelor mai mari, potrivit companiei.
Însă în anul 2021 EBITDA negativ a venit ca urmare a următorilor factori, potrivit companiei: creșterea competiției pe piața online, care a adus la creșterea semnificativă a costurilor de marketing (atât achiziție clienți noi cât și a costurilor cu clienții recurenți); concomitent, odata cu relaxarea restricțiilor, piața de e-commerce a înregistrat o contracție comparativ cu anul 2020, ceea ce a redus volumele totale/audiențe; Creșteri de costuri operaționale (materii prime, salarii, combustibil) generate de criza transportului din China și a presiunii inflaționiste; ca urmare a analizelor interne efectuate privind comportamentul consumatorului, societatea a revizuit perioada de amânare a cheltuielilor de atragere a clienților, și a considerat să pună pe cost cheltuielile de marketing efectuate pentru atragerea de clienți noi.
Grupul EY a auditat situațiile financiare consolidate anexate ale societății și a arătat, așadar, că Grupul înregistrează o pierdere de 84,8 milioane lei pentru anul financiar încheiat la 31 decembrie 2021. La această dată, astfel, datoriile curente sunt mai mari decât activele curente cu 40,1 milioane lei și datoriile totale sunt mai mari decat activele totale cu 65,7 milioane lei.
„Capacitatea Grupului de a continua activitatea depinde de abilitatea sa de a genera suficiente profituri viitoare, de negocierile cu noi potențiali investitori pentru obținerea de fonduri și de suportul continuu al acționarilor și creditorilor. Managementul Grupului nu ne-a putut furniza suficiente probe de audit privind estimările utilizate în proiecțiile de fluxuri de numerar pentru anul următor pentru a demonstra cum se acoperă necesarul de intrări de numerar în următoarele 12 luni. Aceste aspecte indică existența unor incertitudini semnificative care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea Grupului de a-și continua activitatea în viitorul apropiat și, prin urmare, capacitatea sa de a-și valorifica activele și plăti datoriile în cursul normal al activității”, arată EY.
Vivre este prezentă în 9 țări, România fiind cea mai semnificativă piață din punct de vedere al vânzărilor, reprezentând 44% din cifra de afaceri din 2021. Ponderi semnificative au fost înregistrate și în Bulgaria –14,5%, Croația – 12,2% și Ungaria – 9,5%.
Compania avea anul trecut un număr de 315 angajați.
Vivre este condusă, din funcția de Director General (CEO) și co-fondator, de Călin Fusu. Fusu este acționarul majoritar cu o participație de 67% al Neogen, companie care deține 50% din capitalul social al Vivre Deco. El a înlocuit-o pe Monica Cadogan, care a demisionat din această funcție.