Criminalitatea informatică a devenit o economie în sine, fiind a treia ca valoare după SUA şi China, cu venituri de aproximativ 6 triliarde de dolari pe an, a declarat, marţi, Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice în cadrul Bitdefender, într-o conferinţă de specialitate.
“Banii obţinuţi din atacurile ransomware au crescut exponenţial. La începutul epocii ransomware, undeva prin 2015, existau probabil trei operatori de ransomware care făceau cumulat undeva în jur de 400 de milioane de dolari pe an. În 2020, o singură grupare de ransomware a făcut peste două miliarde de dolari şi vorbim în total de 40 – 50 de grupări de ransomware care activează în paralel. Criminalitatea informatică a devenit o economie în sine şi, dacă ar fi să o comparăm cu economiile clasice, ar fi cea de-a treia mare economie globală, după America şi China, undeva în jur de 6 triliarde de dolari cauzaţi în pierderi şi plăţi, anual”, a afirmat Botezatu.
Conform expertului, deşi afacerile din zona de digital au crescut foarte mult în pandemie, numărul de specialişti pe zona de IT a rămas acelaşi.
“Ai nevoie de din ce în ce mai mulţi specialişti care să gestioneze problemele de securitate, să gestioneze alerte, să vadă dacă s-au făcut patch-uri. Toate acestea nu costă doar bani, ci şi ceva imposibil de cumpărat. World Economic Forum zicea că singura problemă care stăvileşte accelerarea digitală este faptul că nu există suficienţi specialişti pe zona de cyber. Au crescut foarte mult business-urile în pandemie pe partea de digital, pentru că era singurul fel în care puteai să faci afaceri, dar numărul de specialişti pe zona de IT a rămas acelaşi. Toate companiile care cresc acum şi care adaugă straturi suplimentare de protecţie nu au efectiv cu ce să proceseze numărul de alerte, evenimentele, nu au cum să intervină, pentru că nu au specialişti”, a spus Bogdan Botezatu.
Specialiştii din domeniul securităţii cibernetice participă, marţi, la conferinţa “ZF Cybersecurity Trends 2022: Explozia atacurilor ransomware”.