Indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente, a înregistrat în aprilie cea mai mare creștere comparativ cu toți ceilalți indici, arată o informare făcută de reprezentanții bursei.
La finalul primelor patru luni, indicele BET-NG se afla în teritoriu pozitiv, după o perioada marcată de volatilitate intensă, în ton cu mișcările din piețele internaționale.
Accentuarea volatilității a generat creșteri și în ceea ce privește lichiditatea pe BVB: +67% în primele 4 luni față de aceeași perioadă a anului trecut, la o valoare cumulată pentru toate tipurile de instrumente financiare de peste 9 miliarde lei, arată datele BVB.
“Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ în economie. România are o poziție privilegiată în acest domeniu și tocmai de aceea este esențial să fructifice potențialul de a dezvolta în mod susținut acest sector pentru a-și consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung”, spune Adrian Tănase, CEO BVB.
Piețele de capital internaționale traversează o periodă de volatilitate semnificativă, iar piața de capital din România s-a aliniat acestui trend, mai spun reprezentanții BVB. Ratele dobânzilor, aflate în creștere, tensiunile geopolitice și inflația persistentă sunt câțiva dintre factorii care generează aceste fluctuații. Accentuarea volatilitatii s-a tradus prin cresteri semnificative în ceea ce priveste lichiditatea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Valoarea de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni față de aceeasi perioada a anului trecut și a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro). Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementata a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creștere cu peste 70% față de primele patru luni ale anului trecut, arată datele BVB.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În ton cu mișcările din piețele internationale, majoritatea indicelor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima ședință de tranzacționare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate la BVB – a afișat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a incheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021.
O evoluție pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creștere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creștere dintre toți ceilalți indici BVB.
Valorea de piață a companiilor românești listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro.
În primele patru luni ale anului, au avut loc17 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Pe segmentul de actiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Serban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligatiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finantelor Publice (cu 4 emisiuni) și Primăria Municipiului București.