Plus de 5% în aprilie pentru Indicele companiilor din energie și utilități de pe bursă, cel mai mare ritm de creștere între indicii BVB

aero bvb foto Sursa foto: BVB

Indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente, a înregistrat în aprilie cea mai mare creștere comparativ cu toți ceilalți indici, arată o informare făcută de reprezentanții bursei.

La finalul primelor patru luni, indicele BET-NG se afla în teritoriu pozitiv, după o perioada marcată de volatilitate intensă, în ton cu mișcările din piețele internaționale.

Accentuarea volatilității a generat creșteri și în ceea ce privește lichiditatea pe BVB: +67% în primele 4 luni față de aceeași perioadă a anului trecut, la o valoare cumulată pentru toate tipurile de instrumente financiare de peste 9 miliarde lei, arată datele BVB.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ în economie. România are o poziție privilegiată în acest domeniu și tocmai de aceea este esențial să fructifice potențialul de a dezvolta în mod susținut acest sector pentru a-și consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung”, spune Adrian Tănase, CEO BVB.

Piețele de capital internaționale traversează o periodă de volatilitate semnificativă, iar piața de capital din România s-a aliniat acestui trend, mai spun reprezentanții BVB. Ratele dobânzilor, aflate în creștere, tensiunile geopolitice și inflația persistentă sunt câțiva dintre factorii care generează aceste fluctuații. Accentuarea volatilitatii s-a tradus prin cresteri semnificative în ceea ce priveste lichiditatea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Valoarea de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni față de aceeasi perioada a anului trecut și a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro). Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementata a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creștere cu peste 70% față de primele patru luni ale anului trecut, arată datele BVB.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ton cu mișcările din piețele internationale, majoritatea indicelor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima ședință de tranzacționare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate la BVB – a afișat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a incheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021.

O evoluție pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creștere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creștere dintre toți ceilalți indici BVB.

Valorea de piață a companiilor românești listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro.

În primele patru luni ale anului, au avut loc17 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Pe segmentul de actiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Serban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligatiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finantelor Publice (cu 4 emisiuni) și Primăria Municipiului București.