Analizele guvernamentale privind modificările Codului Fiscal, începând cu anul viitor, includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuinţă exclusiv în funcţie de valoarea acesteia şi nu de numărul de proprietăţi, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, o cerinţă din PNRR care trebuie atinsă, scrie News.ro. Oficialii vor să elimine şi evaziunea fiscală, prin digitalizare.
Guvernul îşi propune reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor din TVA. De asemenea, urmăreşte reducerea evaziunii fiscale prin e-facturare, precum şi prin radarul mărfurilor şi mai buna conformare fiscală, ceea ce va conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare şi încasări, decalaj care acum ajunge de 13%.
Executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA, pe diverse produse, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, aceasta fiind o cerinţă inclusă în PNRR. O altă propunere se referă la reevaluarea impozitelor şi taxelor locale.
De asemenea, impozitele pe locuinţe vor ţine cont si de valoarea acestora, astfel că impozitul nu va creşte odată cu numărul de proprietăţi, afirmă surse politice.
Există discuţii la nivelul Executivului şi cu privire la reevaluarea impozitelor pe diferite forme de venituri, în condiţiile în care PNL insistă pe menţinerea cotei unice.
PSD a vorbit, prin vocea liderului PSD Marcel Ciolacu, despre nevoia unui impozit progresiv în România, cu mai multe compensări, pentru categoriile vulnerabile. PNL, în schimb, insistă pentru păstrarea cotei unice de impozitare.
Un lucru cert este că anul aceste nu vor fi introduse taxe şi impozite noi, însă modificarea Codului Fiscal este aşteptată, ca proiect, la Ministerul Finanţelor, pentru a putea fi adoptată cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi, respectiv de la 1 ianuarie 2023.