Prețurile petrolului s-au stabilizat vineri deoarece interzicerea planificată a Uniunii Europene asupra petrolului rus a echilibrat îngrijorările că încetinirea creșterii economice va afecta cererea, scrie Reuters.
Câștigurile țițeiului au fost limitate în această săptămână din cauza traiectoriei incerte a cererii. Investitorii, îngrijorați de creșterea inflației și de acțiunile mai agresive din partea băncilor centrale, au redus expunerea la activele mai riscante.
În China, Shanghai nu a semnalat nicio schimbare la sfârșitul planificat al unui blocaj prelungit la nivelul întregului oraș pe 1 iunie, chiar dacă orașul și-a anunțat primele cazuri noi de COVID-19 în afara zonelor de carantină în cinci zile.
Piața energiei se așteaptă la ridicarea unor restricții legate de coronavirus în Shanghai pentru a crește cererea de energie. China este cel mai mare importator de țiței din lume.
Uniunea Europeană speră să încheie un acord cu privire la o propunere de interzicere a importurilor de țiței rusești, care include excepții pentru statele UE cele mai dependente de petrolul rusesc, cum ar fi Ungaria.
Marile afaceri germane elaborează un plan pentru a utiliza un sistem de licitații pentru a ajuta la raționalizarea proviziilor disponibile în cazul în care Rusia își va întrerupe gazul, deși unii se tem că ar putea pedepsi firmele mai mici.
În India, importurile de țiței în aprilie au fost cele mai mari din ultimii trei ani și jumătate, deoarece al treilea cel mai mare importator și consumator de petrol din lume a intensificat achizițiile de petrol rusesc pentru a alimenta recuperarea cererii și a lupta împotriva prețurilor ridicate.
Analiştii au spus că un acord cu Iranul ar putea adăuga pe piaţă încă 1 milion de barili pe zi de aprovizionare cu petrol.
În Statele Unite, americanii au continuat să conducă la fel de mult, deși prețurile la benzină continuă să atingă niveluri record.