Interesul pentru domeniul energiei regenerabile poate fi comparat cu cel din sectorul imobiliar din perioada 2014-2015, crede Iuliana Pănescu, şefa diviziei de trezorerie a companiei Premier Energy, citată de Agerpres. Compania este al treilea mare distribuitor de gaze din România și are planuri în domeniul energiei verzi.
Întrebată cum crede că va arăta preţul peste un an, ea a arătat că orice scenariu este posibil: “Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune de acum ce o să fie”. Totuşi, ea îşi menţine declaraţia făcută în urmă cu un an, când a afirmat că era utilităţilor ieftine a luat sfârşit.
Noul val de proiecte de energie regenerabilă, care vor fi instalate în următorii ani în România, va fi mai puternic decât primul, ca urmare a finanţărilor care vor veni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), consideră ea. “Există un apetit foarte mare în această zonă, la fel şi interesul băncilor să finanţeze aceste proiecte”, a spus Pănescu.
Interesul de acum din regenerabile poate fi comparat cu cel din sectorul imobiliar din perioada 2014-2015, crede reprezentanta companiei Premier Energy.
În prezent, în România există capacităţi de energie regenerabilă de circa 4.500 de MW, marea majoritate construite în perioada 2008-2013, când a intrat în vigoare schema de susţinere prin certificate verzi.
“Premier Energy are de asemenea planuri în sectorul energiei verzi. Compania deja deţine un parc eolian de 34 de MW la Stejaru (Tulcea). Dorim să avem capacităţi de 200 de MW în 2022-2023 – eoliene, solare şi în cogenerare, pentru echilibrare. Iar în următorii 2-3 ani, 500 de MW la nivel regional – ne uităm în Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Grecia. Deocamdată nu am depus proiecte pentru a accesa bani din PNRR în această sesiune”, a continuat Pănescu.
Dacă zona Dobrogei, cu cel mai mare potenţial, este deja ocupată în mare parte de parcuri eoliene, următoarea zonă de interes pentru acest sector este sudul Moldovei, Galaţi, Brăila. Pentru panourile fotovoltaice, vestul ţării a devenit foarte atractiv.
“O problemă rămâne reţeaua care să poată prelua energia produsă în capacităţi din surse regenerabile, avem aceeaşi infrastructură de zeci de ani. Transelectrica are un plan de investiţii pentru a integra noile capacităţi şi sperăm că îl va duce la îndeplinire. O altă provocare este lipsa specialiştilor din sector şi vrem să demarăm programe de internship”, spune Pănescu.
De asemenea, compania a rezervat capacitate prin viitorul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis, Grecia, care este planificat să fie gata în 2023
Premier Energy este al treilea mare distribuitor de gaze din România, după Engie şi E.ON, şi în top 5 furnizori, cu peste 110.000 de clienţi. Compania este interesată şi de listarea la bursă, atunci când contextul va fi favorabil.