Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că România a arătat că poate avea finanțare sustenabilă și deficit în scădere fără o creștere a taxelor sau prin introducerea unora noi. „În loc să ne jucăm cu nivelurile, mai bine să simplificăm sistemul de taxe”, a spus el, în cadrul conferinței Piața de Capital.forum organizată de Profit.ro.
El a afirmat că speră să avem aprobată și finalizată strategia pentru dezvoltarea pieței de capital cât mai curând, deoarece este un lucru foarte important.
Întrebat dacă o astfel de strategie ar putea include și reducerea de la 10% la 1% a impozitului pe câștigurile din tranzacții la bursă, premierul Cîțu a spus: „Nu văd o problemă aici, dacă ar ajuta pe români să se îndrepte mai mult, investitorii individuali, către piața de capital”.
Premierul Florin Cîţu a mai afirmat că nu doreşte să mai avem un lockdown total, că-şi doreşte ca economia să fie deschisă – atât cât se poate în condiţii de pandemie, lucru pe care România l-a reuşit până acum. Cîţu afirmă că e nevoie de o economie sănătăasă, dar este nevoie şi de oameni sănătăşi pentru a avea o economie puternică.
„Este o perioadă complicată, avem de administrat această situaţie cu criza de sănătate (…) Aţi spus că anul trecut a fost un an dificil, dar, dacă ne uităm la rulajul pe care l-a avut Bursa de la Bucureşti, vedem că a crescut”, a afirmat Cîţu.
Premierul a explicat că sunt două lucruri pe care le-a făcut statul anul trecut: a injectat lichiditate în economie, dar a şi modificat legislaţia care ajută compainile româneşti să se capitalizeze.
„Este foarte important să avem companii sănătoase (…) Pentru mine important este – şi am spus de multe ori (…) că nu doresc să mai avem un lockdown, că putem să avem şi o economie deschisă, în majoritatea ei, şi să ne luptăm şi cu pandemia. Şi până acum am reuşit. Ai nevoie de economie sănătoasă (…) dar ai nevoie şi de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică”, a mai declarat premierul.
Florin Cîţu afirmă că „este momentul să facem tranziţia, rapid, către o economie modernă”.
Premierul afirmă că, fără economie puternică, care să fie competitivă în UE şi la nivel global, „restul reprezintă promisiuni populiste”.
„Tot ce facem noi prin actul de guvernare trebuie să aibă ca resultat o economie puternică, competitivă, care să stea pe picioarele ei şi să nu mai avem acea atidudine de a aştepta să vină investitorii la noi. Nu. Trebuie să intrăm în terenul de joc să atragem investiţii”, a mai declarat premierul.
Florin Cîțu a menționat că sunt mai multe sectoare de unde putem să găsim candidați pentru piața de capital.
„Mai avem ceva care ne ajută foarte mult și de care trebuie să profităm: reacția foarte bună de la Standard&Poor’s. Nu s-a mai întâmplat niciodată să se întoarcă o evaluare atât de rapid, într-un an de zile. Înseamnă că ce am propus și ce am pus pe hârtie este credibil”, a spus premierul, făcând referire la îmbunătățirea perspectivei de rating de la negativă la stabilă.
„Trebuie să profităm de acest lucru și să ne uităm care au fost barierele din cauza cărora investitorii au ocolit România”, a menționat el.
Florin Cîțu a afirmat, de asemenea, că „am arătat că putem să avem o finanțare sustenabilă și deficit în scădere fără să creștem taxele sau să introducem unele noi”.
„În loc să ne jucăm cu nivelurile, mai bine să simplificăm sistemul de taxe”, a spus el.
Premierul a menționat că există o discuție cu Bursa de Valori pentru unele facilități, care se va concretiza în perioada următoare.