Șantiere de zeci de milioane de euro pentru hale și depozite în România. Consultanți: “avem peste 2000 proiecte monitorizate de la începutul anului”

constructii, santier, muncitori Sursa foto: Facebook/ FMI

Sectorul proiectelor industriale și logistice rămâne “magnet” pentru investitorii din România. Peste 2000 de proiecte logistice și industriale au fost monitorizate de la începutul anului la nivel național, conform consultanților de la IBC Focus, care urmăresc șantierele din România. Cinci dintre cele mai mari proiecte pe acest sector presupun investiți de aproximativ 250 milioane de euro.

Domeniul industrial a fost și rămâne de interes pentru marii antreprenori, spun consultanții care au analizat evoluția pieței construcțiilor inclusiv în primele luni de pandemie. Peste 2000 de proiecte pe acest segment au fost monitorizate de la începutul anului, potrivit datelor transmise pentru Economedia.ro. “Studiile din perioada pandemiei au indicat faptul că acest segment a acționat ca un magnet pentru investitori, dat fiind faptul că a crescut mult piața comerțului online. Acest lucru a atras cu sine și nevoia unor spații de depozitare mai mari și mai numeroase, dar și interes pentru spații de producție. Acest trend care a apărut în 2020 continuă și în 2021. Potrivit datelor adunate de platforma noastră, vorbim deja despre 2188 de proiecte industriale monitorizate de la începutul anului, dintre care 377 sunt în construcție. Așadar, estimările sunt mai mult decât optimiste pentru segmentul menționat”,  a menționat Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Fabrici și centre logistice de milioane de euro

Doar în ultimele 3 luni au fost monitorizate 1860 proiecte industriale la nivel național. Dintre acestea, 283 se află în stadiul de construcție. Cele mai multe proiecte în derulare identificate în perioada analizată provin din Ilfov (28), Bihor (20) și Timiș (15), conform unei analize publicate pe plaftorma proprie, Infohale.ro. Clasamentul celor mai vizualizate proiecte în construcție monitorizate în portal în ultimele cinci luni include o fabrică de producție a etanolului celulozic, din reziduuri agricole. Proiectul este realizat de Clariant la Dolj, șantierul se întinde pe 93.165 mp, iar investiția atinge suma estimată de 450 milioane de lei, potrivit datelor IBC Focus. Centrul logistic eMag de la Giurgiu presupune un șantier pe 130.000 mp și o investiție estimată la 432 milioane de lei. Pentru Parcul industrial VGP Park de la Brașov proiectul se întinde pe o suprafață de 180.000 mp, iar valoarea investiției se ridică la suma estimată de 130 milioane de lei. La Giurgiu se construiește un ansamblu logistic, cu depozit industrial și spații administrative și tehnice – CTPark Bucharest West. Proiectul are o suprafață de 102.000 mp și un buget estimat la 122,4 milioane de lei. În Ilfov se pregătește un alt ansamblu logistic, cu hale de depozitare, producție, logistică și spații depozitare – CTPark Bucharest North. Investiția aferentă e estimată de 108 milioane de lei, iar suprafața proiectului ocupă 100.000 mp.

 

CBRE: stocul de spații industiale va ajunge la 5,5 milioane mp în acest an

În pofida sincopelor din activitatea economică, pe fondul pandemiei COVID-19, sectorul industrial-logistic înregistrează creșteri în România, arată și cea mai recentă analiză a CBRE. Stocul modern de spații industriale din România a depășit în 2020 pragul de 5 milioane de mp și urmează să ajungă la aproximativ 5,5 milioane mp în acest an, potrivit raportului consultanților imobiliari. Peste 60% din suprafața aflată în construcție are deja clienți, dar un procent foarte mic din aceste spații e destinat producției. În ceea ce privește activitatea care ar urma să se deruleze în spațiile pre-închiriate, peste jumătate (54%) a fost contractată pentru operațiuni de distribuție, 40% din suprafață e destinată activităților de depozitare și doar 6% merge către activități de producție și logistice, arată datele transmise pentru Economedia.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: