Lumea se confruntă cu creșteri ale prețurilor la energie care au explodat în ultimul an, de la benzină și gaze naturale la cărbune. Analiștii se tem că acesta ar putea fi doar începutul. Actuali și foști oficiali din domeniul energiei au declarat pentru CNN că sunt îngrijorați de faptul că invazia Rusiei în Ucraina, în urma anilor de investiții insuficiente în sectorul energetic, au trimis lumea într-o criză care va rivaliza sau chiar va depăși crizele petroliere din anii 1970 și începutul anilor 1980.
„Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității în același timp”, a declarat Fatih Birol, șeful grupului de supraveghere al Agenției Internaționale pentru Energie, într-un interviu publicat săptămâna aceasta în Der Spiegel.
„Această criză energetică este mult mai mare decât crizele petroliere din anii 1970 și 1980. Și probabil că va dura mai mult”.
Economia globală a reușit în mare măsură să reziste până acum la creșterea prețurilor la energie, dar prețurile ar putea continua să crească până la niveluri nesustenabile, pe măsură ce Europa încearcă să se debaraseze de petrolul și, potențial, de gazul rusesc. Lipsa de aprovizionare ar putea duce la unele alegeri dificile în Europa, inclusiv la raționalizare.