Compania rusă Gazprom a anunţat miercuri reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin Nord Stream

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Compania rusă Gazprom a anunţat miercuri reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creşterea preţurilor, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

“Gazprom opreşte funcţionarea unei alte turbine cu gaz a Siemens la staţia de comprimare Portovaia”, unde are loc umplerea Nord Stream, şi a cărei producţie cotidiană va trece joi de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi.

Miercuri, Gazprom a anunţat o primă scădere de la 167 la 100 de milioane mc, explicând această decizie prin lipsa compresoarelor Siemens, ceea ce împiedică funcţionarea tuturor unităţilor sale de comprimare a gazului.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Ultima decizie ridică la aproape 60% scăderea aprovizionării cotidiene prin gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Dacă Gazprom a justificat aceste scăderi din motive tehnice, Berlinul a denunţat miercuri, înainte de anunţul celei de a doua reduceri, o “decizie politică” a Moscovei, într-un context de vii tensiuni cu ţările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, Uniunea Europeană încercând să scape de dependenţa energetică faţă de Moscova.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Gazprom a anunţat miercuri că exporturile spre ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, un grup care reuneşte nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie şi 15 iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile Rusiei nu au fost însă afectate, datorită creşterii preţului la gaz. Kremlinul nu a încetat să afirme încă de atunci că deciziile liderilor europeni afectează în primul rând propriile populaţii.

În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaz către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble.

În replică la sancţiunile impuse de UE în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele “neprietenoase” care vor să cumpere gaz rusesc să plătească în ruble în conturi din Rusia, în pofida contractelor ce prevăd plăţi în euro sau dolari. Un anumit număr de clienţi europeni au refuzat însă acest ultimatum.

După anunţarea deciziei Gazprom de miercuri, ministrul german Robert Habeck a spus că Rusia încearcă să provoace probleme prin reducerea aprovizionării cu gaz.

“Justificarea părţii ruse este pur şi simplu un pretext. Este în mod evident strategia lor să creeze disconfort şi să provoace creşterea preţurilor”, a spus Habeck la Berlin. În prezent, deficitul de gaz poate fi acoperit procurând gaz de pe piaţă, “deşi la preţuri mari”, a spus Habeck.

Există de asemenea stocuri de gaze pe Germania se poate baza, a spus el, ceea ce înseamnă că “securitatea aprovizionării este garantată”.

El a repetat apelul la cetăţeni de a economisi energie şi a spus că guvernul “va acţiona dacă este necesar”