Numărul angajatorilor care intenţionează să caute noi salariaţi în Bulgaria în următoarele şase luni este în creştere, arată primul studiu al Agenţiei pentru Ocupare cu privire la necesarul de forţă de muncă al angajatorilor pentru 2022, care a fost efectuat în perioada februarie-martie a acestui an, transmite Agerpres. Aproximativ 70,7% din angajatorii din Bulgaria au dificultăţi în a-şi asigura personalul de care au nevoie.
Sondajul a fost derulat în comun de Comisiile pentru ocupare din cadrul Consiliilor de dezvoltare regională din cele 28 de regiuni ale Bulgariei. Sondajul este reprezentativ la nivel naţional şi a fost derulat în rândul unui eşantion reprezentativ de 378.752 de companii active din Bulgaria.
Rezultatele sondajului arată că 60.842 de companii vor căuta să angajeze personal în următoarele şase luni. Comparativ cu sondajul derulat în perioada februarie-martie 2021, numărul a crescut cu 2.620 de companii, sau 4,5%. Companiile au estimat că ar avea nevoie de 239.339 de muncitori şi specialişti cu competenţe în diferite domenii profesionale.
Pe parcursul următoarelor 12 luni, angajatorii vor căuta 128.789 specialişti cu calificări dobândite în sistemul de învăţâmânt vocaţional şi formare profesională. Cei mai căutaţi vor fi cei pregătiţi în meseriile de barman-ospătar, bucătar, operator maşinist, croitor, muncitor în construcţii, sudor, contabil, electrician şi casier.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Companiile din Bulgaria vor avea nevoie de alţi 62.905 specialişti cu diplomă de învăţâmânt superior. Printre cei mai căutaţi sunt asistentele, profesorii şi doctorii. Comparativ cu situaţia din urmă cu un an, numărul absolvenţilor căutaţi a crescut cu 6.300 sau 11,1%. Sondajul mai arată că va fi nevoie de 47.645 de muncitori necalificaţi în diferite sectoare ale economiei în următoarele 12 luni. Comparativ cu situaţia de anul trecut, numărul acestora a scăzut cu 8.100 sau 14,5%, potrivit Agenţiei pentru Ocupare.
Aproximativ 70,7% din angajatorii din Bulgaria au dificultăţi în a-şi asigura personalul de care au nevoie. În ritm anual, ponderea acestora a crescut cu 2,3 puncte procentuale. Angajatorii se confruntă cu cele mai mari dificultăţi în găsirea de consultanţi în vânzări, bucătari, croitori, operatori maşinişti, programatori. În comparaţie, în urmă cu un an, cele mai mari probleme erau în găsirea de operatori maşinişti, contabili, sondori şi electricieni.
Potrivit studiului, pe termen mediu (următorii trei-cinci ani) va fi nevoie de 173.784 de specialiştii absolvenţi de învăţâmânt superior, sau 7,6% din angajaţii existenţi la finele lunii martie 2022. Cele mai populare domenii profesionale vor fi pedagogia, ingineria electrică, electronică şi automatizare. Pe parcursul următorilor 3-5 ani, companiile bulgare vor avea nevoie de 208.964 de specialişti absolvenţi de învăţâmânt secundar, o scădere de 33.500 sau 13,8% comparativ cu situaţia din luna februarie 2021. Cei mai căutaţi vor fi specialiştii în comerţ angro şi cu amănuntul, construcţii şi tehnologii de producţie.