Termene.ro: Numărul de angajați din companii a scăzut în 2021 sub pragul de 4 milioane. Cele mai afectate sectoare: HoReCa și Construcțiile (Analiză Termene.ro)

caramida, constructii, muncitor Sursa foto: Pixabay

Anul 2021 a continuat trendul înregistrat în 2020, iar numărul de persoane angajate a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane, potrivit unui studiu termene.ro. Fenomenul a fost vizibil ȋn toate industriile, dar HoReCa și construcțiile au ȋnregistrat cele mai mari scăderi.

Astfel, dacă în anul 2019 în România erau angajate 4,2 milioane persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Datele Ministerului Muncii arată că numărul salariaților activi la 30 iunie 2022 era de 5.721.529 de persoane.

“Sursa datelor Termene.ro e Ministerul Finantelor, nu datele despre angajati disponibile la Ministerul Muncii. De asemenea, aceste date nu includ IFN-urile și ONG-urile si fac referire doar la bilanturile care sunt publice, deci nu toate care sunt depuse”, explică reprezentanții Termene.ro diferențele de cifre.

,,Companiile au fost forțate de criză să ȋși eficientizeze activitatea, iar o parte a acestui proces a ȋnsemnat renunțarea la angajații considerați non-esențiali. Oricât de cinic ar suna, este una dintre primele măsuri pe care o firmă trebuie să o ia ȋn perioadele dificile, pentru a reuși să supraviețuiască. Ȋn același timp, unii angajați au renunțat la posturile lor din România și au ales să plece din țară, ȋn state ȋn care salariile sunt mai mari, iar job-urile mai stabile”, spune Adrian Dragomir, consultant de business și fondator termene.ro.

Domeniul HORECA a pierdut peste 21% din angajați, iar cel al construcțiilor 21,6%. Cele mai mici scăderi ale numărului de angajați, raportat la nivelul din 2020, sunt în agricultură – 4,55% – și ȋn comerț – 7,22%.

 

 

 

Ȋn nici unul dintre cele 10 județe din România, în care sunt peste 100.000 de persoane angajate, nu s-a înregistrat vreo creștere a numărului de persoane angajate. Scăderea a fost una vizibilă la nivel general. Județul cu cea mai accentuată scădere a fost Timiș, care a pierdut peste 11% din angajați în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Prahova, Argeș și Sibiu. Singurul județ în care a existat o creștere a numărului de angajați este Bacăul. Ȋn 2021, au fost cu 1% mai mulți angajați comparativ cu anul 2020 (de la aproximativ 81.800 persoane, la 82.600 persoane).

 

 

Specialiștii identifică principalele trei motive ale scăderii numărului de angajați. Unul ține de eficientizarea activității societăților, cauzată de restricțiile aferente pandemiei COVID-19. Un număr mare de persoane au fost disponibilizate ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie, lucru vizibil mai puțin în situațiile financiare ale anului 2020 și mai clar în cele ale anului 2021.

Piața este afectată, de asemenea, de lipsa de personal calificat – mediul concurențial din ce în ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajații calificați să fie extrem de greu de găsit, iar multe companii activează cu deficit de personal, spun consultanții.

Salariile net superioare oferite pe domenii similare în țările din vestul Europei  au contribuit, de asemenea, la fenomenul migrării. “După un val de repatrieri, în primul an al pandemiei, a urmat un nou val de plecări către firmele din țările vest-europene, care oferă condiții de muncă mai bune decât cele din România”, spun autorii analizei.

“Locurile de muncă pierdute ȋn ultimii doi ani vor trebui recreate, altfel, economia nu poate crește cu deficit de personal. Pe termen scurt, cel mai probabil se va apela la mâna de lucru ieftină, provenită din țări precum Nepal, Sri-Lanka, iar pe termen lung, evoluția ratei șomajului va fi direct legată de evoluția existentă la nivel macro-economic”, spun reprezentanții Termene.ro.

Citește și:

CFR, cel mai mare angajator din România. Din top 10, jumătate sunt companii de stat/ Cine sunt cei mai mari 100 de angajatori din România

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: