Numărul căutărilor pentru cuvântul „recesiune” din România a crescut notabil în luna iulie, conform datelor Google. O creștere asemănătoare dar de o amplitudine mai mare a avut loc în perioada crizei financiare din 2008. Acest lucru arată că tot mai multe persoane au temeri legate de perspectivele economice din perioada următoare și poate fi un semnal de încetinire al consumului, mai ales pe zona de bunuri nealimentare şi unele servicii, arată un raport realizat de BCR.
Recent, și guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu a declarat că probabil că va fi greu de evitat o recesiune, nu numai în România, ci și în lume. În luna mai, guvernatorul spunea că nu crede că economia românească va intra în recesiune.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat miercuri că instituţia îşi va revizui din nou în jos estimările privind creşterea economiei mondiale, din cauza unor factori precum războiul din Ucraina, restricţiile introduse în China şi inflaţia ridicată. „Perspectiva rămâne extrem de incertă. Va fi un an 2022 dificil şi, posibil, un an 2023 şi mai dificil, cu un risc crescut de recesiune”, a notat Georgieva.
Economistul șef de la firma de brokeraj Nomura Holdings afirma recent că multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, pe măsură ce băncile centrale vor înăspri agresiv politica monetară pentru a combate creșterea inflației.