BREAKING Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: Probabil că va fi greu de evitat o recesiune, nu numai la noi, în lume/ Cel mai mare risc la adresa economiei globale este stagflația/ Banii europeni sunt cheia, ne pot ajuta să ieșim din dilemă/ Ne-am obișnuit cu dobânzi mici, dar s-au terminat

Mugur Isărescu Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu a declarat, miercuri, că cel mai mare risc la adresa economiei globale este stagflația, adică ieșirea dintr-un șoc care este în același timp și inflaționist și recesionist, el afirmând că a fost optimist când a estimat că BNR se va opri la 5% cu creșterile de dobândă cheie. Totodată, el a afirmat că probabil că va fi greu de evitat o recesiune, nu numai în România, ci și în lume. În luna mai, guvernatorul spunea că nu crede că economia românească va intra în recesiune. Isărescu a spus, de asemenea, că banii europeni din PNRR sunt cheia și ne pot ajuta să ieșim din dilema stagflației.

„Ne situăm deja pe o traiectorie deja prelungită și ceva mai înaltă a inflației decât cea pe care am avut-o în vedere anterior, când am discutat raportul privind inflația. După ani de represiune financiară cu dobânzi foarte scăzute, acum că ai inflație foarte înaltă și cu șocuri pe partea de energie și țiței – șocuri în același timp și inflaționiste și recesioniste și trebuie să navighezi foarte atent -, nicio țară nu își permite să sară direct pe dobânzi real pozitive și nicio țară nu o face. Mergem treptat, ținem strânsă lichiditatea, lucrăm cu toate insturmentele, vedem ce se întâmplă și în stânga și în dreapta și așteptăm ca pe măsură ce inflația vine în jos și dobânda de politică monetară se duce în sus, să ne întâlnim undeva. Inițial am sugerat 5%, dar probabil că am fost optimist”, a declarat miercuri Mugur Isărescu.

Întrebat care este cel mai mare risc la adresa economiei globale, guvernatorul BNR a precizat că stagflația.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Eu am trăit anii ’70, eram un tânăr cercetător. Se iese foarte greu din ea, atunci a durat 10 ani. Șocul a fost atunci mai mare decât cel actual. de la țiței la mai puțin de 1 dolar barilul s-a sărit spre 10 dolari spre sfârșitul anilor ’72. Din punct de vedere economic și al teoriilor monetare și fiscale nu poți să ieși ușor dintr un șoc care este în același timp și inflaționist și recesionist. Căutăm să găsim soluții, nu merge așa. Dacă ducem rapid dobânzile sus… Nici nu poți să le duci la 16 sau la 20%. Nu sunt nici pentru soluțiile unor vecini din sud care, pe măsur[ ce crește inflația, coboară dobânzile. Categoric asta nu este soluție. Probabil că acest gradarism cu o politică fiscală corectă și cu reforme structurale, într-un an de zile ne vor duce în situația să apropiem rata de politică monetară cu rata inflației”, a precizat el.

Reporterul Bloomberg Andra Țimu a afirmat că luna iunie a fost cea mai proastă lună pentru Ministerul de Finanțe în ceea ce privește modul în care a reușit să își strângă necesarul de finanțare de pe piața locală.

Guvernatorul Mugur Isărescu a răspuns, scurt: „Până acum”.

„Ieșim dintr-o perioadă de represiune financiară cu emisiune monetară masivă, cu expansiune a bilanțurilor băncilor centrale mari. Nu putem să ne izolăm de ce se întâmplă în lume. Această ieșire vedeți câte probleme ridică. Șeful FED s-a exprimat clar: abia acum putem să înțelegem ce e cu inflația”, a spus el.

Guvernatorul BNR a afirmat că va fi greu de evitat o recesiune, iar România se va confrunta cu două dificultăți în plus față de celelalte state.

„Suntem gata să folosim toate instrumentele când trebuie și în dozajul necesar. Este foarte important să calibrezi poltiica monetară de așa manieră încât să eviți pe cât posibil intrarea în recesiune. Probabil că va fi greu de evitat o recesiune, nu numai la noi, în lume. La noi ar apărea două dificultăți în plus. Prima, pe partea fiscal-bugetară: avem deja un deficit fiscal mare. Nu ai cum să faci corecția bugetară pe recensiune, veniturile fiscale scad foarte mult în perioade de recesiune. Nu poți nici să majorezi impozitele, pentru că accentuezi recesiunea. Sunt momente dramatice în ce privește mixul de politici într-o astfel de situație. Iar la nivel micro, o firmă, datortită scăderii activității economice, trebuie să facă față unei cereri mai scăzute, unor costuri mai rdiicate la energie și mai vine și politica monetară care adaugă la costuri. Și aici este necesar să facem un dozaj fin. În consecință, mergem și noi văzând și făcând”, a menționat el.

Un element cheie în momentul cheie, întrucât este contraciclic, adică stimulează economia fără să crească inflația, îl reprezintă banii din PNRR, a precizat guvernatorul. „Foarte importanți sunt. Nu sunt inflaționiste aceste cheltuieli și sunt investiții care creează locuri de muncă, activitate economică”, a declarat el.

Isărescu a precizat că în continuare avem creștere economică bazată pe consum, care se poate duce în deficitul de cont curent.

Guvernatorul a mai spus că România încearcă să evite măsurile de austeritate. „Și criza actuală are un alt specific decât cea din 2007-2010. Dar a naviga între inflație și recesiune când ai asemenea șocuri externe care sunt și inflaționiste și recesioniste și este treabă ușoară. De data aceasta, o cheie sunt acești bani europeni, sunt și în sumă mare și ne pot ajuta foarte mult să ieșim din dilemă”, a afirmat el.

„Ne-am obișnuit cu dobânzi mici, dar acestea s-au terminat”, a conchis guvernatorul Mugur Isărescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pe voi va doare-n motu de la basca de inflatie, de stagflatie, de flatulatie… v-ati facut pensi si salarii de nababi… parca-ti avea 7 stomacuri…

  2. Cat timp Isarescu ia 20.000 euro luna de la stat, risul de stagflatie este intr-adevar foarte mare.

  3. Am incredere maxima in domnul Isarescu, este probabil cel mai bun economist din tara, asa a ramas el in fruntea BNR-ului atata timp

  4. Sleata mafiota abia asteapta o recesiune oriunde in lume sa poata sterge ilegalitatile si spalarile de bani.

  5. @adrian : tu chiar crezi ce afirmi? ca de aia a ramas el in fruntea bnr ca e cel mai bun economist? nu ajunge doar asta mai friend! pentru pozitia asta nu ajunge.

  6. Isarescu loveste rau acum in niste oameni pe care i-a indemnat sa creada in leu, respectiv Robor, sa se înhame la credite in lei, sa renuntam la cele in Euro.
    Acum se pare ca cei care au mai prins in Euro, tot ei sunt mai câștigați.
    Am avut incredere si continui sa am in Isarescu, dar ne da niste palme zilele astea . . îl simt totuși ca e încolțit si a tot incercat sa loveasca moale pana azi, dar azi a lovit crâncen si vad ca e palid privind spre viitor.
    Sper sa unga mecanismele bine cu trecerea la ircc, desi si asta e un panaceu prea mic si scurt.
    Norocul meu ca am tot platit anticipat creditul din prima luna de cand l-am luat dar daca nu faceam asta, cum mulți nu au facut, ce faceam azi?!?
    Isarescu e dator sa aiba grija de cei ce au mers pe mana lui. Unde are de taiat sa opereze, sa taie, dar atat cat e musai si sa o facă foarte fin, altfel nu va mai fi Isarescu, va fi . . . de Isarescu.

  7. Inca o remarca, l-am auzit azi pe economistul Glavan, asa de înrăit pe cei ce au luat case ieftin, cum ca nu exista cadouri in viața si bla, bla, blaa.
    Era asa de încântat ca le cresc ratele romanilor de . . .
    Unii economisti sunt sadici, cred ca si Cațu se incadreaza aici.
    Alo economiștii sadici, dar cand fraierii fac credite si creeaza moneda in piața pt toata lumea, e bine?!?
    Daca casele, pana într-o anumita perioada, au fost cumparate ieftin iar acum s-au scumpit de ce trebuie sa castige doar si doar banca din dobanzi si nu si omul de rand prin tinerea pe cat se poate in frâu a dobanzilor?!?
    Va era frica economistilor sadici ca se creea o clasa de mijloc cu oameni care cumparasera case mai ieftin, iar ele azi sunt mai scumpe si sunteti așa racoriti azi cand vedeti ca intra oamenii astia la sapa de lemn ca sa umfle profiturile bancilor?!?
    Glavan, vai de studenții tai, ce suflet sadic ai. Vorbeste cu blândețe despre economie, nimeni nu e vinovat ca participa la un joc si vrea sa iasa in câștig, vai de capul tau.

  8. Romania poate foarte ușor sa își reducă cheltuielile prin reforme și digitalizare aka dat afara 500-800 mii de bugetari + nema pensii speciale, nema pensie sub 65 de ani. Si economia sa crească prin investițiile statului al carui buget sa fie decapusat. V-am dat soluția, ciuguli-mi-ar barzoiul conducerea tarii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.