Temperaturile foarte scăzute, care au coborât chiar sub pragul de îngheț în ultimele săptămâni, au provocat mari pierderi nu numai cultivatorilor de fructe, dar și apicultorilor, transmite Magyar Nemzet, citată de Rador.
Conform informațiilor Asociației Naționale Apicole din Ungaria (OMME), salcâmul a fost calamitat în mare parte din cauza înghețului de la începutul lunii aprilie, respectiv în perioada de înflorire, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, când 80% din floarea de salcâm s-a distrus din cauza temperaturii foarte scăzute. Estimarea pagubelor înregistrate în acest an încă este în curs.
Anul trecut a fost un an foarte greu pentru apicultori. Anul 2020 a fost un an catastrofal, ceea ce este marcat și de faptul că în a doua jumătate a anului Europa s-a confruntat cu o lipsă acută de miere de salcâm.
Președintele OMME, Péter Bross, a declarat portalului Agrárszektor.hu că și în acest an ar putea fi amenințată producția internă de miere. Apicultorii ungari au rămas acum fără rezerve, mulți se află într-o situație fără speranță și se gândesc deja să renunțe la această activitate.
Protecție pentru albine
În aceste zile, în Ungaria a fost strâns numărul de semnături necesare pentru susținerea inițiativei cetățenești europene ”Salvați albinele și apicultorii!”
Într-o postare de pe Facebook ministrul agriculturii, István Nagy, a vorbit despre importanța acestei inițiative și a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să adopte o Politică Agricolă Comună care acordă atenție intereselor polenizatorilor și ale apicultorilor.
Una din principalele inițiative ale petiției este ca Executivul de la Bruxelles să propună statelor membre ale UE și Parlamentului European retragerea pesticidelor sintetice din agricultură până în 2035.
Sursa: Magyarnemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu