Ca urmare a noului context geopolitic, România ar putea atrage noi investiții în volum de până la 2 miliarde de euro până la finalul anului, conform datelor publice și negocierilor existente în piață la jumătatea anului, analizate de ONV LAW, companie de consultanță juridică. Domeniile agribusiness, IT&C, retail, auto sau logistic sunt cele în care se prefigureaza noi investiții, estimează consultanții.
Potrivit analizei, România avansează pe un trend ascendent în ceea ce privește atractivitatea investițională, volumul investițiilor străine crescând cu peste 50% până la jumatatea anului curent, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, arată datele din analiză.
“Ucraina a reprezentat până nu demult un punct strategic important pentru multe companii globale care au avut în plan investiții majore de business în țara vecină, în principiu datorită facilităților fiscale și a forței de muncă accesibile. Războiul declanșat la începutul anului a schimbat însă aceste perspective, iar România se numără acum printre țările care absorb o mare parte a capitalului străin disponibil, alături de Polonia. Alături de noi investiții preconizate, mai multe companii și-au relocat sau au în plan să își mute activitatea din Ucraina sau Rusia în țara noastră, ceea ce reprezintă de asemenea noi investiții locale”, transmit consultanții.
Domenii precum sectorul automotive, IT&C, retail sau logistic sunt cele în care se prefigurează noi investiții. Zonele care prezintă interes pentru investitori cu capital străin sunt cele din apropierea Capitalei, cele din Banat și Crișana, datorită apropierii de vestul Europei, dar și cele din Moldova, din vecinătatea Ucrainei.
Analiștii preconizează că sectorul agribusiness va înregistra o creștere a investițiilor străine în perioada următoare, în special pentru producția de îngrășăminte sau procesare. Deja 4 companii din Ucraina și Rusia au anunțat relocarea activităților în zona de sud a României, spun cei de la ONV.
Între companiile care intenționează să investească în România în perioada următoare se numără grupuri din Italia, Germania, Franța și SUA, potrivit analizei.