Prețul gazelor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii. P roblema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în conferinţa

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Asociația Energia Inteligentă avertiza în urma cu o lună că ”prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din instoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raționalizați.”. Chiar înainte de sosirea iernii, pe fondul creșterii cererii de gaze pentru înmagazinare, prețul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda.

În ultimul an prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursa din Olanda a crescut de circa 9 ori și așteptările traderilor sunt de creștere a prețului pentru iarna 2022/2023, menționează Dumitru Chisăliță.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Statistic, anual, prețul gazelor naturale începe să crească începând cu luna august, atunci când se încheie contractele de achiziție gaze pentru iarna/anul viitor.

“Astfel, trebuie să ne așteptăm ca prețurile gazelor să crească în această perioadă și să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacțiilor cu gaze. Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor. Vom asista la situații în care unii consumatori/țări  vor fi determinați să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea. O situație care va aduce companii și tări din Europa în situația de a beneficia de unele câștiguri imense in această iarnă prin politicile și programele pe care le vor întreprinde. Din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor țări”, spune Chisăliță.