Cinci bănci turcești au adoptat sistemul de plăți Mir al Rusiei, a declarat președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan la întoarcerea de la discuțiile cu președintele Vladimir Putin în stațiunea Soci la Marea Neagră, scrie Bloomberg.
Există evoluții serioase în ceea ce privește munca pe care o fac băncile turcești pe sistemul Mir al Rusiei, a spus agenția de stat Anadolu din Turcia, citându-l pe Erdogan. Aceasta este o „ușurare” atât pentru turiștii ruși, cât și pentru Turcia, a spus el reporterilor.
Plata în ruble va fi o sursă de sprijin financiar atât pentru Rusia, cât și pentru Turcia, a spus el, adăugând că guvernatorii băncilor centrale din cele două țări s-au întâlnit și ei în timpul vizitei. Putin și Erdogan au convenit să treacă la plata parțială în ruble pentru livrările de gaze naturale, la discuțiile de la Soci.
În timp ce Turcia și-a exprimat opoziția față de invazia Ucrainei de către Rusia, țara s-a abținut să se alăture sancțiunilor americane și europene împotriva Rusiei. De asemenea, a continuat să importe energie din Rusia, care a furnizat anul trecut un sfert din importurile de țiței și aproximativ 45% din livrările de gaze naturale.
Rusia a furnizat, de asemenea, lichidități valutare necesare Turciei, transferând miliarde de dolari unei filiale a Rosatom din Turcia pentru finalizarea construcției unei centrale nucleare pe coasta Mediteranei.
Erdogan a mai spus că va vizita centrala nucleară Akkuyu, care a fost în centrul controverselor, după ce un antreprenor turc de top a fost înlăturat de Rosatom, administrată de statul rus. Nici Turcia, nici Rusia nu vor accepta o întârziere la finalizarea fabricii, a spus Erdogan.
De asemenea, ministerele turce lucrează pentru a intermedia un acord privind exporturile rusești de cereale, a spus Erdogan. Zeci de nave sunt blocate în porturile punctate de-a lungul Mării Negre. Ucraina a efectuat primul transport de cereale de la invazia Rusiei de la 1 august, iar alte trei au părăsit porturile ucrainene vineri.