China a redus în mod neașteptat rata cheie a împrumuturilor, în efortul de a susține creșterea economică, pe măsură ce a doua cea mai mare economie a lumii este lovită de blocaje repetate.
Banca Populară Chineză a redus luni rata creditelor pe termen mediu, prin care acordă împrumuturi pe un an sistemului bancar, cu 10 puncte de bază, până la 2,75%, prima reducere din ianuarie. Analiștii chestionați de Bloomberg se așteptau ca banca centrală să lase rata neschimbată.
Decizia a evidențiat o anxietate majoră în Beijing, care încearcă să combată o scădere de luni de zile a cererii consumatorilor, declanșată de politica sa extinsă de zero Covid, precum și consecințele lipsei de numerar a dezvoltatorilor imobiliari și încetinirea creșterii globale.
În ciuda planurilor Beijingului de a injecta stimulente de sute de miliarde de dolari pentru a stimula creșterea economică, economia Chinei a scăpat „la mustață” de o contracție în al doilea trimestru.
Statisticile oficiale publicate luni au reflectat o activitate a consumatorilor și a fabricilor mai proastă decât se aștepta, deoarece ritmul redresării economice a țării în urma blocajelor drastice se clatină.
Vânzările cu amănuntul, un indicator important al consumului, au crescut cu 2,7% față de anul trecut în iulie, în timp ce producția industrială, un motor de creștere la începutul pandemiei, a fost cu 3,8% mai mare. Analiştii prognozau creşteri de 5%, respectiv 4,6%.
Șomajul în rândul tinerilor a crescut la un record de 19,9%, exercitând mai multe presiuni asupra administrației lui Xi Jinping pentru a revigora economia.
Experții se așteaptă ca încetinirea economică a Chinei să determine o politică monetară mai relaxată și un stimulent fiscal, dar unii sunt pesimiști în ceea ce privește amploarea și viteza răspunsului Beijingului.
„Creșterea Chinei în [a doua jumătate] va fi îngreunată semnificativ de strategia sa zero-Covid, spirala descendentă a piețelor imobiliare și o probabilă încetinire a creșterii exporturilor”, a declarat Ting Lu, economistul șef al Nomura pentru China.” Sprijinul politic al Beijingului ar putea fi prea puțin, prea târziu și prea ineficient”.
Analiștii au remarcat, de asemenea, că bancherii centrali din Beijing au fost reticenți în a scădea ratele pe fondul preocupărilor legate de creșterea datoriei și a inflației.
„Dar PBoC pare să fi decis că acum are o problemă mai presantă. Cele mai recente date arată un impuls economic slab în iulie și o încetinire a creșterii creditului, care a fost mai puțin receptivă la relaxarea politicilor decât în timpul recesiunilor economice anterioare”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior în China la Capital Economics.
Société Générale a descris datele din iulie ca fiind „pur și simplu proaste”, cu o decelerare a producției, investițiilor și consumului „sub greutatea zdrobitoare a politicii zero-Covid” și cu „sectorul imobiliar în cădere liberă”.
Politica zero-Covid a lui Xi – care instituie lockdown-uri stricte oriunde sunt descoperite focare de virus – provoacă mai multe tensiuni asupra perspectivei de creștere.
Mai multe orașe chineze, inclusiv Haikou din insula de sud Hainan, precum și Urumqi din regiunea vestică Xinjiang, au impus sau extins restricții de izolare în unele zone, cazurile crescând la nivel național în weekend.
Blocajul din „Hawai-ul chinez” Hainan a stârnit proteste la scară mică în rândul a zeci de mii de călători care au rămas blocați în destinația turistică.
În Shanghai, autoritățile testează utilizarea dronelor pentru a se asigura că rezidenții își scanează codurile de sănătate atunci când intră în clădiri. Codul de sănătate este înregistrat pe o aplicație obligatorie pentru smartphone care determină dacă persoanele pot călători în funcție de expunerea lor la Covid-19.