Adrian Vascu, vicepreședintele ANEVAR: Ce se (mai) întâmplă cu impozitarea proprietăților?

Contracte Foto: Pixabay

Adrian Vascu, vicepreședintele Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) spune că actul normativ privind modalitatea în care se va desfășura procesul de impozitare a proprietăților nu poate rămâne în modul în care este scris în prezent.

Acesta prezintă ce informații, sau discuții, s-au mai iscat între timp: „Unele dintre primarii au pus întrebări Ministerului de Finanțe privitoare la modul de punere în practică a prevederilor OG 16 și încă nu au primit răspuns. Timpul în care ele trebuie să transmită deciziile de impunere se scurge repede și e în continuare neclar ce este de făcut”, spune acesta.

Potrivit lui, s-a acreditat ideea  pentru încadrare se vor utiliza studiile de piață ale notarilor aflate în prezent în utilizare. Cred că este o înțelegere greșită. Aceste studii au fost realizate în anul 2021 cu informații valabile în anul 2021 pentru a fi utilizate de către notari în anul 2022.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Conform modului de lucru de până în prezent, aceste studii se realizează în ultima parte a anului în curs și sunt valabile începând cu anul următor. Altfel spus, ele urmează a fi realizate cu informațiile aferente anului 2022 pentru a fi utilizate în 2023.

„Dacă nu este așa și se vor utiliza cele existente, fac următoarele mențiuni:

a) ele se vor baza în anul 2023 pe informații din 2021

b) nu există o asumare prevăzută de lege a valorilor din studii de către evaluatorii autorizați. Simplă citire a acestora de către orice doritor,  va edifica faptul că ele au fost realizate pe baza art 111 din codul fiscal nemodificat în decembrie anul trecut. Așadar dacă se vor utiliza, va trebui mai întâi, sau concomitent, să se știe cine are responsabilitatea valorilor: Ministerul de Finanțe, Notarii Publici? Etc.

4. Studiile de piață pentru anul 2023 vor fi realizate conform legii de către evaluatorii autorizați. În acest sens, ANEVAR, care are rolul de stabilire a regulilor pe baza cărora își desfășoară activitatea profesională evaluatorii autorizați, a emis un document care conține regulile de elaborare a studiilor de piață prevăzute în art 111 din Codul Fiscal”, mai scrie Adrian Vascu.

Acesta precizează că noile reguli, care sunt obligatorii pentru evaluatorii autorizați, prevăd ceea ce se poate face, și ceea ce nu se poate face din punct de vedere profesional în aceste studii. Economistul recomandă celor care cred că aceste documente vor fi utilizate pentru impozitarea proprietăților în viitor să nu facă simulări pe studiile anterioare, pentru că vor există modificări semnificative, generate de rigorile profesionale specifice, cuprinse în noul set de reguli.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: