Belgia spune că Europa are nevoie de un plafon al tuturor prețurilor angro ale gazelor, nu doar ale celor rusești

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Consumatorii europeni au nevoie de un plafon al tuturor preţurilor angro ale gazelor, mai degrabă decât de unul ”politic” pentru importurile ruseşti, a declarat joi ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, pentru agenția Reuters, citată de News.ro.

Vorbind înaintea discuţiilor de urgenţă ale Uniunii Europene care vizează scăderea preţurilor energiei, care vor avea loc vineri, Van der Straeten a declarat că Belgia doreşte un plafon de preţ dinamic la nivelul UE pentru gazul tranzacţionat la bursă, legat de pieţele asiatice, pentru a asigura securitatea aprovizionării.

Plafonul de preţ pentru importurile ruseşti de gaze prin conducte, propus de executivul UE înaintea discuţiilor ministeriale de vineri, a avut până acum o primire mixtă în rândul celor 27 de naţiuni ale blocului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Preţurile energiei electrice în Europa au crescut brusc, de când economiile au început să iasă din criza Covid-19 anul trecut, creşterea fiind alimentată de reducerea livrărilor de gaze din Rusia ca represalii pentru sancţiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

“Intenţia noastră este, în primul rând, să reducem preţurile. O limită la gazul rusesc nu va reduce preţurile. O limită doar la gazul rusesc este pur politică. Nu vine atât de mult gaz rusesc în Europa, aşa că nu văd valoarea adăugată a acestui lucru “, a spus Van der Straeten.

Aceasta a adăugat că Spania, Polonia şi Luxemburg sunt în favoarea unui plafon, în timp ce Germania are rezerve.

”Trebuie să intervenim la nivelul pieţei angro… astfel încât să poată avea efect asupra facturilor energiei”, a spus ea, adăugând că plafonul ar trebui monitorizat îndeaproape şi să aibă un mecanism de rezervă pentru când preţurile globale ale GNL depăşesc plafonul UE.

Ţările de Jos, care sunt în mod tradiţional împotriva intervenţiilor asupra pieţei, susţin opţiunea mai restrânsă, doar pentru Rusia.

Van der Straeten a spus că miniştrii energiei ar trebui să ofere îndrumări clare Comisiei Europene pentru a acţiona pentru a reduce preţurile la energie şi că plafonul ar putea intra în vigoare în câteva zile.

Ea a spus că trebuie promovate achiziţiile comune de gaze din UE şi că blocul are nevoie de o reformă a preţurilor pieţei energetice care să împartă electricitatea produsă din gaze de cea care provine din surse nefosile, precum energia nucleară sau sursele regenerabile.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: