România are printre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa, iar la capitolul energie solară și eoliană este la coada clasamentului UE

parc eolian_n Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

România a făcut pași mici în ultimii 7 ani pentru produce cât mai multă energie regenerabilă. Potrivit Asociației Bankwatch România, 4 GW de energie fosilă (centrale pe gaz și cărbune care au devenit ineficiente) au fost dezafectați în ultimii 7 ani, fără să fie înlocuiți cu alte surse de producție. Din 2015 nu au mai fost instalate capacități semnificative de energie regenerabilă.  

 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Sursa foto: Asociația Bankwatch România

În aceste condiții, România se clasează pe unul din ultimele locuri între țările UE în privința energiei solare și eoliene pe cap de locuitor, conform unei analize a Asociației Bankwatch România. 

Astfel, România este pe locul patru din coadă, cu 0,229 KW per capita, după țara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) și Letonia (0,048), cu un potențial mult mai redus în acest domeniu.

Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară și eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) și Olanda (1,287).  

Suplimentarea capacităților de producție de energie solară și eoliană este cu atât mai importantă cu cât energia electrică s-a scumpit considerabil după invazia Rusiei în Ucraina. Astfel, prețurile din lunile de vară din 2022 sunt de circa patru ori mai mari decât cele de acum un an. 

„România are nevoia și capacitatea să  crească producția de energie regenerabilă, de noi investiții în energiile curate, cum sunt cea solară și eoliană, care, alături de investiții în stocare, sunt cea mai bună alternativă la volatilitatea prețurilor ale energiei produse din surse clasice, care sunt și poluante. Capacitățile fotovoltaice și eoliene se instalează mai rapid și presupun costuri reduse de funcționare, și ar putea fi soluția rezilientă în crize precum cea din prezent”, susține Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziție energetică la Bankwatch România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.