România a făcut pași mici în ultimii 7 ani pentru produce cât mai multă energie regenerabilă. Potrivit Asociației Bankwatch România, 4 GW de energie fosilă (centrale pe gaz și cărbune care au devenit ineficiente) au fost dezafectați în ultimii 7 ani, fără să fie înlocuiți cu alte surse de producție. Din 2015 nu au mai fost instalate capacități semnificative de energie regenerabilă.
Sursa foto: Asociația Bankwatch România
În aceste condiții, România se clasează pe unul din ultimele locuri între țările UE în privința energiei solare și eoliene pe cap de locuitor, conform unei analize a Asociației Bankwatch România.
Astfel, România este pe locul patru din coadă, cu 0,229 KW per capita, după țara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) și Letonia (0,048), cu un potențial mult mai redus în acest domeniu.
Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară și eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) și Olanda (1,287).
Suplimentarea capacităților de producție de energie solară și eoliană este cu atât mai importantă cu cât energia electrică s-a scumpit considerabil după invazia Rusiei în Ucraina. Astfel, prețurile din lunile de vară din 2022 sunt de circa patru ori mai mari decât cele de acum un an.
„România are nevoia și capacitatea să crească producția de energie regenerabilă, de noi investiții în energiile curate, cum sunt cea solară și eoliană, care, alături de investiții în stocare, sunt cea mai bună alternativă la volatilitatea prețurilor ale energiei produse din surse clasice, care sunt și poluante. Capacitățile fotovoltaice și eoliene se instalează mai rapid și presupun costuri reduse de funcționare, și ar putea fi soluția rezilientă în crize precum cea din prezent”, susține Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziție energetică la Bankwatch România.