Fonduri de peste 37 milioane de euro, blocate, în programul IMM Agri Food 2022. Ministerul Antreprenoriatului spune că va desfășura o nouă verificare ale antreprenorilor

bani, lei, bancnote

Antreprenorii care au aplicat în programul IMM Agri Food au fonduri blocate în valoare de peste 37 milioane de euro timp de mai bine de trei luni, a transmis Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a transmis la solicitarea Economedia că Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) vor desfășura o nouă rundă de verificări ale antreprenorilor cu privire la încadrarea acestora în categoria IMM, precum și la încadrarea în valorile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute de legislația incidentă.

„15% din contract trebuia depus de beneficiari în contul de grant. 15% din 249.000 milioane de euro. În total sunt blocați peste 37 de milioane de euro”, spune Sterică Fudulea.

Potrivit ministerului, plata granturilor de capital de lucru se va efectua numai după finalizarea verificărilor. MAT spune că a atenționat beneficiarii programului IMM AGRI-FOOD asupra faptului că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului și depunerii cofinanțării, și care respectă lista de cheltuieli impusă de legislație.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Mai jos transmitem în integralitate răspunsul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului:

Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 458/06.05.2022, procedura de implementare fiind publicată în Monitorul Oficial din 24.05.2022.

Ulterior, în data de 26.05.2022, aplicația electronică granturi.imm.gov.ro a fost deschisă, aceasta rămânând activă pentru depunerea cererilor de finanțare până pe 31.05.2022.

Având în vedere faptul că măsura a fost implementată în baza „Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19” al Comisiei Europene, valabil până la data de 30.06.2022, atât actul normativ, cât și procedura de implementare a măsurii au prevăzut efectuarea verificării aplicanților după depunerea cererii de finanțare și încheierea contractelor de finanțare, cu condiția recuperării sprijinului din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, în urma publicării listei contractelor de finanțare semnate în cadrul programului IMM AGRI-FOOD (granturi pentru capital de lucru) în data de 5 iulie 2022, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a informat beneficiarii măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat  instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, cu privire la faptul că, în perioada imediat următoare, Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) vor desfășura o nouă rundă de verificări cu privire la încadrarea acestora în categoria IMM, precum și la încadrarea în valorile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute de legislația incidentă.

Plata granturilor de capital de lucru se va efectua numai după finalizarea verificărilor. 

Totodată, MAT a atenționat beneficiarii programului IMM AGRI-FOOD asupra faptului că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului și depunerii cofinanțării, și care respectă lista de cheltuieli impusă de legislație”.

Pentru măsura 2-2022, din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru sectorul agroalimentar, au fost depuse 10.961 de cereri de finanțare, în perioada 26-31 mai 2022.

În urma procesului de selecție, 3.474 de beneficiari au semnat contracte de finanțare cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro. Granturile de capital de lucru sunt de 5.000-120.000 de euro.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în parteneriat cu Agențiile Regionale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului și Serviciul de Telecomunicații Speciale, a lansat proiectul „IMM AGRI-FOOD”. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă susținerea entităților din domeniul agroalimentar în cadrul măsurilor economice „Sprijin pentru România”, precum și în cadrul programului de relansare economică cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, prin acordarea de ajutoare temporare cu valoare limitată acelor IMM-uri care se confruntă cu un deficit sau chiar cu indisponibilitatea lichidităților.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: