Economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4% în acest an şi unul mai modest, de 1,9%, anul viitor, arată cel mai recent raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Datele din mai arătau că PIB-ul României urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta şi de 3% anul viitor
“După o revenire de 5,9% în 2021, determinată de un consum privat puternic, PIB-ul a surprins pe plus în prima jumătate a anului 2022, înregistrând o creștere de 5,8% în ritm anual. Ridicarea tuturor restricțiilor legate de Covid a stimulat consumul privat, în special cel de servicii. Cu toate acestea, inflația s-a accelerat până la un vârf de 15% în iulie și august 2022, ceea ce a dus la o scădere de 2,4% a salariilor reale în al doilea trimestru. Vânzările cu amănuntul au încetinit din mai 2022, reflectând o deteriorare a încrederii consumatorilor. Producția industrială a scăzut cu 2,6% de la an la an în prima jumătate a anului, reflectând slăbirea cererii din zona euro și problemele legate de lanțul de aprovizionare”, arată raportul.
“Afluxul mare de valută străină, deprecierea generală a euro și gestionarea strictă a lichidităților de către banca centrală au dus la o apreciere a monedei locale în raport cu euro în august 2022 la nivelurile înregistrate în momentul în care Covid-19 a început să se manifeste, atenuând presiunile inflaționiste. Pe partea fiscală, guvernul a accelerat transferurile sociale, compensate de veniturile peste așteptăr. Principala măsură legată de prețurile la energie a fost plafonarea capătului de consum, modificată de autorități la începutul lunii septembrie pentru a prelungi intervenția statului pe piața angro până în septembrie 2023”, menționează BERT.
Instituția se așteaptă o creștere a PIB-ului de 5,4% pe ansamblul anului 2022.
“În pofida ponderii relativ ridicate a gazelor în consumul brut de energie, România este una dintre țările din regiune cel mai puțin expuse economic în fața opririi importurilor de gaze rusești și pe fondul transferului limitat al prețurilor la energie către consumatori, însă industria și firmele mari vor fi afectate. În 2023, deteriorarea veniturilor gospodăriilor, costurile de finanțare și de energie care limitează investițiile și cererea externă slabă, în special din partea Germaniei, vor conduce la o creștere modestă a PIB-ului de 1,9%, dar cu riscuri de scădere în cazul unei recesiuni mai accentuate decât se așteaptă în zona euro”, avertizează BERD.