Iritat de deciziile recente ale Riadului cu privire la petrol, președintele american și-a ridicat clar marți vocea împotriva regatului saudit, avertizând că vor exista “consecințe”. Pentru presa internațională, aceste declarații ar putea marca o schimbare în relația dintre Washington și Riad, scrie Courrier International, potrivit Rador.
Este semnul unei „rupturi între doi aliați de lungă durată”, notează „The New York Times”. După ce a promis că va face din Arabia Saudită un stat “paria” și a încercat apoi o apropiere în iulie, președintele american Joe Biden, „foarte supărat” de deciziile Riadului privind petrolul, și-a ridicat din nou vocea, amenințând regatul cu represalii, marți, 11 octombrie, relatează cotidianul american. „Vor fi consecințe pentru ceea ce au făcut cu Rusia”, a spus președintele într-un interviu pentru CNN, fără a preciza natura acestora.
„Având în vedere evenimentele recente și deciziile OPEC+, președintele consideră că ar trebui să reevaluăm relația bilaterală cu Arabia Saudită”, declarase anterior John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, pentru presă. Joe Biden „este gata să colaboreze cu Congresul pentru a reflecta cum ar trebui să fie această relație”, a mai asigurat acest consilier.
OPEC+, cartelul petrolier condus de Riad, a decis recent să-și reducă cotele de producție, ceea ce ar putea determina creșterea prețurilor și, prin urmare, să umple cuferele Moscovei.
Întrebat de „Al-Arabiya”, marți, ministrul saudit de Externe Faisal bin Farhan Al Saud a asigurat că decizia OPEC+ a fost o măsură „pur economică” luată cu acordul unanim al membrilor grupului.
Decizia cartelului petrolier a stârnit un val de indignare în rândul membrilor Congresului SUA și în special în rândul parlamentarilor Partidului Democrat. Aceștia din urmă percep gestul OPEC+ ca pe o “palmă saudită dată lui Joe Biden, după ce președintele a întins mâna regatului”, mergând acolo în iulie, remarcă diplomatul israelian Dan Arbell, chestionat de „Jerusalem Post”.
Saudiții „au luat această decizie pe deplin conștienți că ar submina statura politică a lui Biden în țară și în străinătate”, a declarat fostul consilier politic american Aaron David Miller, într-o analiză publicată pe site-ul Foreign Policy. „Cu câteva săptămâni înainte de alegerile intermediare din Statele Unite și când prețurile la benzină erau deja în creștere, Mohammad bin Salman i-a spus clar președintelui american că va face ceea ce vrea în ceea ce privește prețul petrolului și relația sa călduroasă cu președintele Vladimir Putin, indiferent de obiecțiile și interesele americane”. Pentru analist, este timpul ca „Joe Biden să înțeleagă că Arabia Saudită nu este un aliat al Statelor Unite și că acum trebuie să înceteze să o trateze ca atare”.
Odată cu decizia OPEC+, „lui Biden i se oferă brusc o a doua șansă de a-și îndeplini promisiunea” de a trata Arabia Saudită ca pe un stat paria, notează „The Washington Post”. Pentru cotidianul american, două opțiuni principale par să fie pe masă: Washingtonul ar putea decide „să-și reducă cooperarea [cu Riadul] în ceea ce privește apărarea și vânzările de arme” sau să „țintească însăși OPEC”. În Congres, unii parlamentari susțin un proiect de lege numit NOPEC care, dacă ar fi adoptat, ar permite Washingtonului să dea în judecată cartelurile petroliere pentru încălcarea legilor antitrust și manipularea pieței.