Comisia Europeană ar urma să prezinte în această săptămână un nou plan de “plafonare dinamică” pentru a limita fluctuațiile intraday ale prețului contractului TTF (Title Transfer Facility), reperul olandez pentru piața gazelor din întreaga UE, potrivit unui proiect de propunere citat de agenția Reuters, transmite boursorama.com.
Noul plan are ca scop reducerea presiunilor inflaționiste și a speculațiilor de pe piață ca urmare a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Rusia în ultimele luni. Este, de asemenea, o încercare de a găsi un mecanism comun pentru a evita discrepanțele mari de aprovizionare, o problemă care a divizat statele membre timp de câteva săptămâni.
Pe de o parte, unele țări, cum ar fi Germania, Austria și Țările de Jos, se opun în continuare ideii de fixare a prețurilor, care, în opinia lor, ar putea duce la penurie de gaze și ar împiedica economisirea energiei.
Pe de altă parte, Belgia, Grecia, Italia și Polonia pledează pentru un “coridor de prețuri” care s-ar aplica tranzacțiilor în volume mari, ceea ce presupune un interval de prețuri cu o valoare mediană sub prețul pieței.
Comisia avansează ideea de “ultimă instanță” pentru a limita prețurile dinamice în jurul unui preț fix al FTT. Măsurile propuse, care nu trebuie să depășească trei luni, nu trebuie să afecteze securitatea aprovizionării, să ducă la o creștere a consumului de gaze sau să afecteze buna funcționare a piețelor de energie, se arată în document.
Proiectul Comisiei prevede, de asemenea, ca platformele de brokeraj din UE să își stabilească limita pentru nivelul fluctuațiilor de preț intraday până la 31 ianuarie 2023.
Proiectul, consultat de Reuters, trebuie să fie aprobat de toate statele membre ale UE pentru a intra în vigoare. Acest lucru ar permite Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) să stabilească un preț de referință pentru gazele naturale până la 23 martie 2023.
Liderii UE se vor întâlni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta această problemă.