În timp ce Germania se confruntă cu o criză energetică care îi amenință viitorul de lider industrial, o lipsă acută de forță de muncă agravează problemele producătorilor care se luptă deja să rămână competitivi. Sondaje recente au arătat că un procent record de 50% dintre firme reduc producția din cauza problemelor de personal, iar acest lucru costă economia până la 85 de miliarde de dolari pe an, scrie Bloomberg.
„Din ce în ce mai multe companii își reduc activitatea pentru că pur și simplu nu există suficienți lucrători”, a declarat Stefan Sauer, expert pe piața muncii la Institutul Ifo din Munchen. „Pe termen mediu și lung, este posibil ca această problemă să se agraveze și mai mult”.
O creștere abruptă a costului forței de muncă poate fi un avantaj pentru lucrători, dar pentru cea mai mare economie a Europei, este o lovitură dată competitivității care cu greu ar putea veni într-un moment mai prost.
Producătorii germani – în special cei mai mari consumatori de energie, cum ar fi producătorii de produse chimice, sticlă și ceramică – au văzut deja marjele evaporându-se din cauza creșterii costurilor. Unii au fost nevoiți să închidă fabrici sau să transfere producția în străinătate.
Lipsa forței de muncă amplifică presiunea. În condițiile în care muncitorii sunt la mare căutare, iar inflația a sărit la 10,9% luna trecută – cea mai rapidă rată de la introducerea monedei euro în urmă cu peste 20 de ani – angajații din sectorul public doresc o creștere salarială de 10,5%, în timp ce lucrătorii din industria metalurgică cer o majorare de 8%.
Creșterile salariale rapide ar putea contribui la consolidarea inflației. Tendința ar putea împinge Banca Centrală Europeană să ia măsuri mai dure, chiar dacă perspectivele economice se înrăutățesc.
Dintre cele mai mari patru economii europene, Germania se confruntă cu cea mai mare lipsă de forță de muncă, potrivit sondajelor Comisiei Europene. Motivele acestei crize sunt variate, dar cel mai important factor este cel demografic.
Având în vedere că generația baby-boomerilor începe să se pensioneze, nu există suficiente persoane tinere pentru a umple rândurile. Agenția germană de ocupare a forței de muncă estimează un deficit de 360.000-380.000 de angajați pe an și estimează că acesta va ajunge până la 500.000 până la sfârșitul deceniului.
Pe lângă tendința demografică, Europa resimte încă impactul pandemiei, când milioane de oameni au fost concediați și mulți nu s-au mai întors la vechile locuri de muncă.
Imigrația, o sursă importantă de lucrători calificați, și-a revenit doar parțial în 2021, după ce s-a prăbușit în timpul pandemiei. În timp ce un aflux de refugiați ucraineni ar putea ajuta la acoperirea unor lacune, evoluția războiului face dificilă prezicerea cât timp vor rămâne.