Sindicaliștii de la CNS Meridian au discutat cu ministrul muncii despre creșterea salariului minim la 3.200 de lei de la 1 ianuarie 2023

bani sute lei Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

O delegaţie a sindicaliştilor de la CNS Meridian a discutat marţi cu ministrul Muncii, Marius Budăi, printre subiecte fiind creşterea salariului minim la 3.200 de lei de la 1 ianuarie 2023 şi stabilirea unui mecanism de indexare a acestuia cu rata cu inflaţiei, a declarat Dumitru Fornea, secretar general al confederaţiei, citat de Agerpres.

„Ministrul Muncii a fost drăguţ, dar nu ne bazăm numai pe speranţe, ne bazăm şi pe acţiuni concrete din partea Guvernului României. Noi am solicitat ca salariul minim brut garantat în plată să fie 3.200 de lei de la 1 ianuarie 2023. A zâmbit puţin domnul ministru, pentru că anterior, la data de 4 mai când am avut ultimul protest în Piaţa Victoriei, noi am cerut 3.000 de lei, dar i-am explicat că inflaţia galopantă din România din ultima perioadă şi solicitările repetate ale colegilor care sunt aici prezenţi cu noi ne-au dus la această sumă. Considerăm că, la ceea ce nu s-a făcut până acum, aceasta ar fi singura sumă care ar putea asigura un nivel de salarizare decent într-un stat membru al Uniunii Europene. O a doua chestiune pe care am discutat-o este legată de stabilirea unui mecanism de indexare automată a salariilor în România. Mai ales după ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani ne ducem cu ideea la acest lucru. Am avut acest mecanism înainte de 2011, când am avut legea dialogului social. Când s-a stabilit noua lege a dialogului social a fost abolit acest mecanism. Vă aduceţi aminte? Domnul preşedinte Băsescu era un mare luptător împotriva lui. Aveam un contract colectiv de muncă la nivel naţional prin care se stabileau aceste aspecte: salariu minim şi indexările. Acest lucru va trebui refăcut”, a spus Dumitru Fornea, după ce a ieşit de la discuţiile avute la Ministerul Muncii.

Reprezentaţii organizaţiei au subliniat că vor ieşi din nou în stradă dacă nu vor fi rezolvate problemele, mai ales că România are o problemă legată de respectarea legilor.

„Şi aceste legi sunt: statutul personalului feroviar nu se aplică, statutul personalului silvic nu se aplică, Legea pensiilor civile se aplică parţial. Legea pensiilor militare, domnul colonel vă va spune că nu se aplică, coşul minim de consum nu se aplică”, a afirmat Dumitru Fornea.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru, a declarat că legile în general ale salarizării şi pensiilor sunt promulgate de preşedinte, dar nu se aplică de către Guvern.

„Ba mai rău, Guvernul le distruge prin ordonanţă de urgenţă. Asta este un aspect. Al doilea aspect subliniat de noi astăzi, de Ziua armatei, este: cu toată propaganda asta despre război care ne bate la uşă, unde este pregătirea economiei teritoriului şi populaţiei pentru apărare? De ce se distruge industria energetică, domeniul strategic, industria transporturilor, domeniul strategic, iar la apărare 27 până la 40% dintre militari şi poliţişti, zişi profesionişti au plecat pentru că nu vor să moară pe salariul minim pe economie la nivelul anului de graţie 2009. Asta este realitatea. În privinţa pensiilor, toţi profesioniştii adevăraţi au ieşit repede la pensie de teamă că apare o nouă ticăloasă lege a pensiilor, mai ticăloasă decât ordonanţele care ne-au distrus-o pe a noastră şi vom rămâne cu pensiile pe care le avem, pentru că avem 20.000 de pensii sub 2.000, avem pensii de 484 de lei şi aşa mai departe. Şi vreau să mai atrag atenţia tuturor televiziunilor, ministru Dâncu a fost dat afară şi pentru asta. Este al doilea ministru după Ţuţuianu dat afară fiindcă a vrut să facă ordine în sistemul salarizării şi pensiilor militare. Noi plătim ca toată lumea contribuţii: CAS 25%, impozit 10% CASS 10%. Avem propriul nostru sistem”, a spus Mircea Dogaru.

De asemenea, liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Silviu Geană, a afirmat că aceasta este a treia întâlnire din 2022, însă până în momentul de faţă nu s-a rezolvat absolut nimic iar singura cale este continuarea acţiunilor de protest în stradă pentru a trage un semnal de alarmă.

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian a organizat marţi, în intervalul orar 10:00 – 13:30, un miting de protest în faţa Guvernului, printre revendicări aflându-se majorarea salariului minim brut, respectarea contractelor colective de muncă şi aplicarea legilor adoptate de Parlament.

Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *