Stocul modern de retail va crește cu 69.000 mp până la sfârșitul anului/ CBRE: “Cumpărătorii au preferat să se întoarcă la experiența de cumpărare în magazin/ Vânzările au înregistrat creșteri puternice”

Zacaria Retail Park Foto: CBRE

Noile livrări înregistrate pe piața de retail de la începutul anului se ridică la 58.500 mp, din care 38% reprezintă inaugurări în trimestrul III, arată datele companiei de consultanță CBRE. Încă 69.000 mp se vor adăuga la stocul modern de retail până la finalul anului.

În ciuda evenimentelor din ultimii doi ani, care ar fi putut afecta piața de retail nu numai în ceea ce privește cererea, ci și evoluția acesteia, 2022 s-a dovedit a fi “un an înfloritor” încă din primele luni, spun consultanții de la CBRE. Cu livrări trimestriale constante, noile livrări înregistrate de la începutul anului se ridică la 58.500 mp, din care 38% reprezentând inaugurări în trimestrul III al anului.

La finalul celui de-al treilea trimestru, stocul de spații moderne de retail al României a ajuns la 4,05 milioane mp, după livrarea unui total de 22.000 de mp închiriabili în trei parcuri de retail regionale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Piața de retail și-a demonstrat încă o dată rezistența, însumând o cifră de afaceri în perioada ianuarie-septembrie semnificativ mai mare decât în perioada similară din 2019, acesta fiind considerat cel mai bun an din istorie pentru retailul local. Deși până acum au existat numeroase discuții și scenarii privind impactul dezvoltării comerțului online asupra celui de tip brick-and-mortar, după perioada de pandemie, când practic toate premisele au fost întrunite pentru ca retailul online să acapareze o cotă importantă din piața celui de tip brick-and-mortar, cumpărătorii au preferat să se întoarcă la experiența de cumpărare în magazin, iar vânzările din domeniile fashion, food & beverage și divertisment au înregistrat creșteri puternice. Nu în ultimul rând, ne dă încredere faptul că mărci foarte puternice au ales România pentru expansiune internațională, fie în același timp, fie chiar înaintea altor țări din Europa Centrală și de Est”, spune Carmen Ravon, Head of Retail Occupiers pentru regiunea CEE în cadrul CBRE.

Încă 69.000 mp sunt așteptați să se adauge la stocul modern de retail al României până la sfârșitul anului, Bucureștiul beneficiind în proporție de 50% de noile spații. Din suprafața totală în construcție care urmează să fie livrată până la sfârșitul anului, 77% este proiectată ca parc de retail, iar restul de 23% din suprafață sub conceptul de centru comercial. În plus, 72% din livrările viitoare sub conceptul de centre comerciale reprezintă extinderi ale schemelor existente (Electroputere Parc din Craiova și Mall Alba din Alba-Iulia).

Dezvoltatorii se orientează și înspre proiecte mixte, o tendință evidențiată și în era post-pandemică. Exemple în acest sens sunt dezvoltările multi-funcționale din București care sunt planificate să fie livrate în cursul anului viitor, respectiv Afi City – dezvoltat de AFI Europe și destinate inclusiv utilizării rezidențiale, cât și One Cotroceni Park – dezvoltat de One United Properties, cu componente de birouri și rezidențiale.

În ceea ce privește chiria pentru locații stradale, în trimestrul al treilea din 2022 se menține la 45 euro/mp/lună, același nivel cu cel înregistrat în același trimestru al anului precedent. Retailul stradal și-a menținut atractivitatea pe tot parcursul anului, cu mențiunea că a fost preferat în special de chiriași de nișă preponderent din sectorul Food & Beverage. Segmentul de retail stradal a înregistrat cea mai rapidă revenire în ceea ce privește vânzările și traficul, susținută de vremea caldă de vară, care s-a prelungit si la începutul toamnei.

În același timp, chiria în centrele comerciale a crescut cu aproximativ 7%, ajungând la 75 euro/mp/lună. Până la sfârșitul anului 2023, stocul modern de retail din România este preconizat să ajungă la 4,32 milioane. mp, având în vedere proiectele aflate în diferite faze de construcție la sfarsitul trimestrului trei din 2022. Perioada reformatoare pe care o traversăm în ultimul timp indică o dezvoltare continuă a stocului de magazine fizice, noile tendințe afectând structural compoziția acestuia, nu și expansiunea sa.

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: