Gradul de umplere a depozitelor, prognozele meteo şi alţi indicatori arată că iarna aceasta nu vom avea probleme în siguranţa aprovizionării, a afirmat, miercuri, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, conform Agerpres. Acesta a ținut să facă referire și la prognozele mai puțin optimiste, lansate de cei din piață. “Şi anul trecut existau voci care spuneau că vom rămâne fără gaze în timpul iernii, dar nu s-a întâmplat aşa”, spune Niculescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Şi anii trecuţi ne spuneau unele voci, unii comunicatori şi experţi că vom rămâne fără energie, fără gaze, că sistemul va colapsa şi anunţau tot felul de situaţii nefavorabile şi am văzut că pe 31 martie am închis comandamentul de iarnă fără probleme. Nu vreau să pară că suntem lipsiţi de preocupare pentru situaţiile dificile care pot apărea, ci, din contră, ne pregătim pentru cele mai pesimiste scenarii”, a precizat Niculescu, în cadrul Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence.

El a argumentat că gradul de umplere a depozitelor, prognozele meteo şi alţi indicatori ne conduc spre ideea că nici iarna aceasta nu vom avea probleme în siguranţa aprovizionării.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

“Am depăşit 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, monitorizăm zilnic fluxurile de import, zilnic primim informări cu privire la situaţia de funcţionare, pentru că orice situaţie neprevăzută care evident că poate apărea să nu ne ia prin surprindere”, a adăugat secretarul de stat.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Dumitru Chisăliţă a spus că volumul mare de gaze pe care îl are România în depozite nu este suficient pentru a acoperi cu totul importurile necesare în vârfurile de consum din iarnă.

“Trebuie să fim atenţi şi să ne debarasăm un pic de mitul înmagazinării gazelor naturale. În ultima vreme, depozitele de gaze ni se prezintă ca fiind soluţia miraculoasă care poate să înlocuiască gazele din import. Din păcate, nu există această posibilitate, nici la nivelul României, nici al Uniunii Europene”, a precizat el.

Chisăliţă a arătat că depozitele au fost construite mai mult din perspective comerciale şi tehnologice şi mai puţin din punctul de vedere al asigurării securităţii.

“Practic, ele nu au fost gândite niciodată să fie capabile să asigure 100% importuri. Este un element pozitiv că avem multe gaze în depozite, dar nu vom putea înlocui toată cantitatea de gaze care ar fi necesară în vârfuri de consum şi care anii trecuţi venea din import din Federaţia Rusă”, a explicat preşedintele asociaţiei.

România a depăşit pragul de 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce reprezintă un record absolut, a scris luni, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu