Germanii de la Diehl, dezvoltatori de componenente electronice, își fac centru ce cercetare și unitate de producție la Brașov. Investiția inițială va fi de 15 milioane de euro

CTPark Brasov_Diehl Controls (2) Foto: CTP

Compania germană Diehl Controls, producător global în domeniul high-tech, are planuri pentru un centru de cercetare și o unitate de producție la Brașov. Compania, care are clienți ca Electrolux, Panasonic sau Whirlpool, a semnat un contract cu CTP, dezvoltator și administrator de spații logistice și industriale listat la bursă, pentru construcția proiectului. Firma va fi primul chiriaș al noului parc de afaceri al CTP de 50.000 mp din orașul Brașov. Noua unitate de producție va crea peste 200 de noi locuri de muncă până la sfârșitul anului 2024.

Centrul de cercetare și dezvoltare și unitatea de producție de 18.000 mp built-to-suit (BTS) implică o investiție inițială de 15 milioane de euro, care urmează să crească până la 40 de milioane de euro în următorii 10 ani, a transmis CTP. Această dezvoltare marchează primul parteneriat al Diehl Controls cu CTP și reprezintă a treia unitate de producție din Europa a producătorului german.

CTPark Brașov este situat la nordul orașului, pe DN13. Diehl Controls dezvoltă și produce componente și sisteme electronice. Prima fază a proiectului BTS de la CTPark Brașov este programată pentru livrare în a doua jumătate a anului 2024. Diehl Controls face parte din grupul german Diehl Group, care are aproximativ 17.000 de angajați la nivel Mondial, în cinci divizii.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Aceasta este o investiție pe termen lung, care va depăși 40 de milioane de euro în următorul deceniu. Considerăm România o țară competitivă în Europa Centrală și de Est, cu angajați calificați, potențial pentru industria ingineriei, o țară care oferă atât stabilitate, cât și securitate pentru dezvoltarea businessului. De asemenea, colaborarea cu InvestRomania a facilitat procesul nostru decizional. Brașovul este situat strategic în centrul României, are infrastructură foarte bună și este o destinație industrială preferată, beneficiind și de access la forță de muncă înalt calificată. Toate acestea au fost criterii importante pentru noi atunci când am selectat locația pentru noua noastră investiție. Prin acest proiect ne propunem să contribuim pe termen lung la dezvoltarea economică viitoare a orașului Brașov și a restului regiunii”, a transmis Josef Fellner, CFO, Diehl Controls.

Diehl Controls operează în prezent două fabrici în Europa: una la sediul central al companiei din Wangen, în apropiere de granița germano-elvețiană, cu aproximativ 550 de angajați, și o alta în Namyslow, lângă Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, unde are aproximativ 1 300 de angajați.

“Ne consolidăm poziția în Brașov și în regiune cu un nou parc de afaceri de 50.000 mp. Decizia Diehl de a stabili o operațiune aici este încă o confirmare a poziției strategice a României în Europa și a acreditărilor sale remarcabile ca destinație de nearshoring, atât pentru spațiile logistice, cât și pentru producție”, a spus Ana Dumitrache, Country Head CTP România.

Noua unitate de producție a Diehl Controls de la CTPark Brașov va crea peste 200 de noi locuri de muncă până la sfârșitul anului 2024, în condițiile în care procedurile de aprobare, cât și construcția propriu-zisă vor decurge conform planului, au transmis investitorii. Aceștia estimează că acest număr va crește la peste 600 de locuri de muncă până la sfârșitul anului 2027. Diehl Controls, în cooperare cu administrația orașului Brașov, intenționează să sprijine și să dezvolte în comun programul de învățământ dual al Universității Transilvania pentru profesioniști calificați, tehnicieni și ingineri, creați de piața locală. Un criteriu important pentru acest parteneriat a fost faptul că sistemul de formare existent în Brașov este comparabil cu cel din Germania. Pentru Diehl, acesta a fost un criteriu de decizie important pentru selectarea locației, în vederea obținerii de lucrători calificați pentru unitatea de producție din Brașov.

Foto: CTPark

România este a doua cea mai mare piață a CTP din Europa, reprezentând peste 2,3 milioane de metri pătrați de depozite de clasă A în 15 orașe, printre care: Arad, Brașov, București, Caransebeș, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Turda, Ineu și Salonta.

Ce producce Diehl

Diehl este o companie de familie, independentă din punct de vedere financiar, fondată în 1902, care are aproximativ 17.000 de angajați în întreaga lume, în cinci sectoare industriale. Diehl Controls produce produse și soluții tehnice pentru aparate de uz casnic și industrial, cum ar fi pompe de căldură, mașini de spălat, frigidere și sisteme de gestionare a bateriilor. Printre clienții săi se numără BSH, Electrolux, Haier, Miele, Panasonic, Stiebel Eltron, Stihl, Vaillant sau Whirlpool. Diehl Controls are aproximativ 3.700 de angajați la nivel global.

Germania, cel mai mare investitor străin în România

Investițiile Străine Directe au ajuns în 2021 la 100,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 91% față de 2010, iar Germania e cel mai mare investitor, arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Este cea mai mare creștere din regiune, dar suntem încă mult în urma Poloniei și Cehiei. Cei mai mari investitori sunt Germania (14,9% din total), Austria și Franța.

Pe parcursul anului, o serie de companii străine și-au arătat interesul pentru investiții în România, iar germanii pregătesc și alte investiții. Printre acestea: Daimler, Varta, STIHL sau Continental.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: