Subsecretar de stat: “Am trecut de la dosarul cu șină în modul fizic, la dosarul cu șină în online”. Soluții pentru stat și bani europeni pentru antreprenori

servicii-digitale

Utilizarea tehnologiei digitale este direct proporțională cu gradul de alfabetizare digitală și atât la nivelul funcționarilor, cât și la cel al mediului privat, trebuie intensificată educația digitală, a spus Marius Poșa, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acesta a participat la o conferință în cadrul proiectului „Digital UP: Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri”, desfășurată în această săptămână la Iași.

„Ușor, ușor, scăpăm de dosarul cu șină. Grea este, în schimb, alfabetizarea funcționarului public, dar și în mediul privat avem oameni care se adapează foarte greu. Mai mult decât atât, am observat că am trecut de la dosarul cu șină în modul fizic, la dosarul cu șină în online. Acum, dacă te duci undeva, îți cer documentele scanate. Iar toată povestea asta ține de educația și de transformarea digitală. Trebuie să învățăm ce înseamnă digitizare alături de companii private”, a avertizat Marius Poșa.

Bani europeni pentru digitalizare

Adrian Răulea, Secretar de Stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a invitat antreprenorii să acceseze fondurile programelor europene de finanțare a proiectelor de digitalizare și a recomandat atenție în pregătirea acestora.

„În ceea ce privește IMM-urile, avem două programe mari care pot finanța această componentă de digitalizare. Vorbim despre Planul Național de Redresare și Reziliență și Planul Operațional de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare. Cumva, cele două programe se completează și combinate, sunt aproape 3 miliarde de euro disponibili pentru digitalizare. Bineînțeles, și pentru IMM-uri și pentru autorități publice și toți beneficiarii. Avem un cadru în care chiar există bani disponibili pentru componenta de digitalizare și cred că cel mai important este să avem proiecte pregătite, mature, care să fie realizate cu acest sprijin”, a declarat Adrian Răulea.

Proiectul „Digital UP: Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri” este inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA), susținut de Vodafone Business.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *