Despăgubiri în valoare de aproape 15 milioane de euro au fost plătite în ultimii trei ani în baza poliţelor de asigurare de călătorie în străinătate, a afirmat marţi Alexandru Ciuncan, preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), la un eveniment de specialitate, informează Agerpres.
“Ne-am uitat la datele oficiale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ale membrilor noştri. În ultimii 3 ani s-au plătit, în baza poliţelor de asigurare de călătorie în străinătate, despăgubiri de aproape 15 milioane de euro, deci undeva la 74 milioane de de lei. Suma aceasta nu include rezervele de daună care au fost constituite de asigurători – şi asta înseamnă că vin daune în continuare, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat atunci”, a menţionat Alexandru Ciuncan, la dezbaterea online “Asigurarea, centura de siguranţă în transporturi”, organizată de DC Media Group.
Potrivit acestuia, asigurările de călătorie în străinătate se află pe locul 3 într-un top al interesului, care arată creşterea interesului românilor pentru asigurări.
“Sunt undeva după asigurările voluntare de sănătate şi asigurările facultative de locuinţă. Deci există interes în creştere la nivelul anului 2022 din partea românilor. (…) Dacă mă uit la 2021, vedem că din despăgubirile care au fost plătite anul trecut, cam 90% au fost plătite pentru decontarea cheltuielilor medicale de urgenţă, de care oamenii au avut nevoie. De ce? Pentru restabilirea stării de sănătate. Şi aici vorbim de riscurile de bază care sunt acoperite de o asigurare de călătorie în străinătate. Partea asta de riscuri medicale: consultaţii, tratamente intervenţii chirurgicale, toate care au loc în cazuri de de urgenţă, inclusiv spitalizări şi multe altele. Diferenţa până la sută la sută este formată din acoperirea de riscuri precum anularea călătoriei din motive neimputabile persoanei asigurate”, a precizat preşedintele UNSAR.