USR semnalează că Guvernul PSD-PNL introduce o nouă taxă prin OUG – „taxa pe soare”, care îi va afecta pe prosumatori

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

USR semnalează că Guvernul PSD-PNL introduce o nouă taxă prin OUG – „taxa pe soare” și cere stoparea publicării acesteaia în Monitorul Oficial și refacerea textului.

Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare, transmite USR.

„Taxa pe soare” vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Modificarea poate fi văzută aici, la Articolul 21, alineatul 3, care precizează:

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă.

Reprezentanții opoziției spun că statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu.

În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro, conform unei estimări.

Există bani europeni din două surse de finanțare importante:

a) 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice

b) 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Panourile fotovoltaice le-am instalat pe banii mei.Pe langa faptul ca acestea se deterioreaza in timp mai sunt pus acuma sa mai platesc si o taxa. In cazul acesta mai bine le demontez si le stochez.Mai mult de o ora nu mi-ar lua ca sa le dau jos de pe acoperis si sa le pun la adapost.Decat sa platesc taxa atunci mai bine platesc curentul de la reteaua electrica (nu-i asa daca tot trebuie sa platesc ceva) iar panourile vor sta bine mersi la conservare.

  2. De la Timișoara a inceput schimbarea in 1989, atunci vom pregăti tot de aici marea schimbare pentru ca vedem ca ati ajuns sa înghițiti tot ce vi se dă. Si daca e sa fim săraci, sa fim cu toții si o vom face bine de data asta nu ca-n 1989, vom stărpi mai mult de 85% din pușlamalele care sunt la conducere, dar și din leprele care se pregătesc să vină la guvernare (suntem bine documentati). Discutam in Iunie 2023 când va fi marea schimbare, care repet, va începe de la Timsioara. Sa fiti pregătiți dragi romani sa ne luam tara inapoi pentru ca e vândută pas cu pas si voi dragi conducători sa nu sperati ca armata si politia va va tine spatele si va vor pazi pentru ca si familiile lor suferă

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.