Apar nemulțumiri legate de proiectul legii bugetului de stat printre lideri politici importanți. Este vorba de președinții de Consilii Județene, reuniți în Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.
Aceștia acuză executivul că, prin actuala formă a Proiectului Legii bugetului de stat, subfinanțează și blochează proiectele majore de investiții la nivel local.
Potrivit unui comunicat al Uniunii, prin proiectul propus, Coaliția de Guvernare nu alocă bani pentru proiectele finanțate din fonduri europene și pentru proiectele de investiții, iar pentru cultură se alocă bani începând cu luna august 2023, sumele prevăzute pentru echilibrare fiind transferate către asistența socială, care este oricum subfinanțată, susține UNCJR.
“Practic, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici comparativ cu anul 2022, în condițiile în care cheltuielile de funcționare au crescut și cresc din cauza măririi prețurilor, iar necesarul pentru finalizarea proiectelor este mai mare întrucât trebuie încheiate proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care se vor încheia la 31 decembrie 2023″, mai arată președinții de Consilii Județene.
Astfel, UNCJR cere imperios Guvernului să reanalizeze activitățile care vor fi subfinanțate, deoarece acțiunile lor au efect atât direct, cât și indirect asupra cetățenilor.
Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, fără scop lucrative, ce reuneşte toate consiliile judeţene din România ca autorităţi ale administraţiei publice locale.
După alegerile din 2020, PSD are șefia a 20 de Consilii Județene, PNL – 17, iar UDMR – 4. Președinții de Consilii Județene provin din aceleași 3 partide care formează actuala Coaliție de Guvernare.