Consiliul Concurenţei va analiza dacă entităţile care vor să achiziţioneze companii în România au şi alte interese în afara celor economice, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă, în conferinţa PRIA Competition, informează Agerpres.
“Până acum a existat un control economic. Când o companie vrea să cumpere altă companie, Consiliul Concurenţei se asigură că entitatea rezultată nu este atât de mare încât să distorsioneze piaţa, în special să ducă la creşteri de preţuri. Acum trebuie să ne uităm şi la alte aspecte, pe lângă cel economic, să ne uităm şi la cine sunt cei care cumpără. Pentru că există pericolul să fie vorba şi de entităţi care au şi alte interese decât cele strict economice, care sunt interesate nu doar de profit, aşa cum este sarcina fiecărei companii. Pot fi entităţi care vin din state din afara Uniunii Europene, în special, care au alte interese precum accesul la tehnologii sau la anumite infrastructuri care sunt importante pentru buna funcţionare a Uniunii Europene“, a spus Chiriţoiu.
El a dat exemplul Germaniei, care importa cantităţi mari de gaze din Rusia, iar Gazprom deţinea chiar şi depozitele de gaze de pe teritoriul Germaniei.
“Deci, nu era doar faptul că Germania, principala economie a UE, era dependentă de o companie care aparţine statului rus, dar şi depozitele din Germania erau deţinute de acea companie. Deci nu aveau control. Nu doar că Gazprom nu le-a mai dat gaz, dar a şi golit depozitele, i-a lăsat cu depozitele goale. Deci, genul acesta de situaţii încearcă Uniunea Europeană să preîntâmpine în viitor şi atunci este normal să apară această legislaţie, să ne uităm şi la alte considerente decât cele stric economice”, a completat şeful Consiliului Concurenţei.